Laza Lazarević, Foto: Vladimir Šporčić

da lis te znali?

ZAŠTO BAŠ NJEGOVO IME NOSI PSIHIJATRIJSKA BOLNICA? Mnogi Beograđani NE ZNAJU ni ko je bio Dr Laza Lazarević

Doktor Laza Lazarević zasigurno je u našem narodu upamćen kao začetnik realizma i tvorac psihološke pripovetke.

Objavljeno: 08.05.2023. 12:47h

Njegova najpoznatija dela su ona koja se nalaze u čitankama: "Prvi put s ocem na jutrenje" i "Sve će to narod pozlatiti". Međutim, pisanje književnih dela nije bila njegova primarna ambicija.

Možda ste se nekad zapitali zašto klinika za psihijatrijske bolesti nosi baš njegovo ime.

foto: Profimedia

Naime, Laza Lazarević je bio prvenstveno lekar kliničar i naučnik, koji je publikovao stručne i naučne radove iz više medicinskih oblasti: oftalmologije, hirurgije, ginekologije, infektologije, bakteriologije, a najznačajnije iz oblasti neurologije.

"Epitet naučnika stekao je opisom znaka za pouzdanu dijagnozu lezije nervus-a ishiadicus-a i zaslužio eponim u svetskoj literaturi jer je prvi utvrdio da se bol javlјa zbog istezanja nervus-a ishiadicus-a a ne zbog pritiska mišića na nerv kako se mislilo do tada, a i posle njegovog opisa", navodi se na sajtu klinike, gde je ukazano na nedovoljnu pažnju koju je javnost pridala njegovim radovima u toj oblasti.

foto: Vladimir Šporčić

"Dr Lazi K. Lazareviću se spori da nije pisao i radio u oblasti psihijatrije, što apsolutno nije tačno. Srbija je 1861. godine odlukom knjaza Mihaila Obrenovića dobila prvu psihijatrijsku bolnicu „Dom za s uma sišavše“ u Doktorovoj kuli, privatnoj kući, podignutoj 1824. godine, a građevina u očuvanom stanju i danas pripada Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza K. Lazarević“. U toj zgradi je 1881. godine ustanovlјena „Bolnica za duševne bolesti“. Bolesnici s mentalnim poremećajima primani su na lečenje po nalogu suda, što je neretko bila praksa i u naprednijim zemlјama Evrope i Zapada. U arhivi i dokumentaciji bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ u periodu od 1880. do 1887. godine čuva se 156 istorija bolesti u koje su unete „lekarske svedodžbe“, a 50 je svojom rukom pisao i potpisao dr Laza K. Lazarević. On je u navedenom periodu opservirao gotovo trećinu hospitalizovanih duševnih bolesnika ondašnje cele Srbije."

foto: Vladimir Šporčić

Celu priču još fascinantnijom čini podatak da je Laza Lazarević živeo samo 40 godina. Srpsku književnost zadužio je sa samo devet pripovedaka koje je objavio u životu, dok ih je osam ostalo nedovršeno. Njegova medicinska karijera trajala je samo 11 godina, što je bilo dovoljno da ostavi neizbrisiv trag.

(Espreso/Noizz)