PO RECEPTU NAŠIH BAKA
JUGOSLOVENSKO JELO KOJE SU SVI OBOŽAVALI: Posle njega, ništa vam neće biti dovoljno DOBRO
Paprikaš može da se kuva i u rerni, veoma lako, a rezultat više nego fantastičan
Kuvana "sirotinjska" jela su u staroj Jugoslaviji bila veoma popularna i svi su ih voleli.
Domaćice su uživale u spremanju, a vrlo brzo bi nestalo sa stola. Ovaj recept za krompir paprikaš je jedan od takvih jela.
Sastojci:
1 parče junetine bez kostiju, 300gr
3 – 4 krompira
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
1 paketić maslina, 150gr
1 grančica ruzmarina
4 kašike paradajz pirea
1 veza peršuna
1 / 2 mirođija
– so i biber po ukusu
Priprema:
Stavite junetinu u lonac sa vodom ( 1,5l ) i kuvajte 45 minuta.
Krompir za to vreme očistite i isecite na kockice pa stavite i on da se kuva 10 minuta u slanoj vodi.
Zagrejte 2 kašike ulja pa im dodajte sitno iseckan crni luk i beli i kada se luk prodinsta nekih 5 minuta dodajte ruzmarin.
Ostavite još minut, dva da zajedno se dinsta pa dodajte iseckanu junetinu i paradajz. Dinstajte 4-5 minuta uz mešanje.
Ocedite krompir i dodajte prethodnoj smesi.
Izmešajte pa dodajte onu supu u kojoj se junetina kuhala i masline.
Sve zajedno stavite u tepsiju ili glinenu posudu i stavite da se peče na 220 stepeni 40 minuta.
Servirajte toplo.
(Espreso/Trpeza)