Čizkej baklava, Foto: PrintScreen/ TikTok/ chiarapaoli_pastrychef

recept

BAKLAVU MOŽETE SPOJITI SA OVOM POSLASTICOM: Velika pomama za RECEPTOM, 2 U 1, nećete ZAŽALITI (VIDEO)

Nova fantazija od slatkiša oduševila je zajednicu društvenih mreža

Objavljeno: 05.02.2023. 17:39h > 17:43h

Omiljeni slatkiši na našim prostorima, a da nisu kupovni, jesu baklava i čizkejk. Jedan slatkiš hrskav i hranljiv, drugi kremast i osvežavajući.

Nekad nam se jede jedno, nekad drugo, a nekad oba. Novi recept koji je postao hit na društvenim mrežama objedinjuje ta dva!

Naime, reč je o ideji italijanske poslastičarke Kjare koja je recept za ovu božanstvenu tortu objavila na TikToku i Instagramu. Priprema možda nije najlakša, ali se svakako isplati.

U receptu se koristi mešavina lešnika i pistaća, ali ako želite, možete da ih zamenite orasima ili da upotrebite samo jednu vrstu orašastih plodova.

Potrebno je:

Za krem:

- 400 g maskarpone sira

- 200 g sirnog namaza

- 200 g šećera

- 2 jaja

- 100 g grčkog jogurta

- 50 g brašna

- 1 kašičica ekstrakta vanile

Za hrskavu koricu:

- 10/15 listova testa za savijače

- 100 g krupno naseckanih lešnika

- 30 g naseckanih pistaća

- 50 g maslaca za premazivanje

- manji komadić maslaca

Za sirup:

- 118 g vode

- 50 g šećera

- 70 g meda

- ekstrakt vanile po želji

Priprema:

Pripremite krem tako što ćete da umutite mikserom jaja, šećer i brašno. Dodajte kremasti sir, sirni namaz, grčki jogurt i ekstrakt vanile, mešajte tek toliko da se sastojci sjedine.

Kada je reč o slaganju torte, najpre dobro premažite dno okrugle posude za pečenje maslacem. U posudu dodajte dva lista testa za savijače tako da oblože dno i stranice.

Premažite ih maslacem, pospijte lešnicima i pistaćima. Dodajte još dva lista testa tako da pokriju nepokrivene delove posude, ponovo premažite maslacem i zatim dodajte orašaste plodove.

Postupak ponovite dok ne dođete do poslednjih kora koje je potrebno da samo stavite, ne i da ih premazujete.

Ulijte smesu za čizkejk preko kora, a višak kora koje vise preko ivice posude odsecite nožem. Možete i da ih presavijete preko smese za čizkejk.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C, oko 40 minuta ili dok kore i smesa ne poprime zlatnu boju.

Dok se kolač peče, pripremite sirup tako što ćete da zakuvate sve sastojke u loncu dok ne dobijete gustu smesu. Jednom kada je torta pečena, izvadite je iz rerne i dok je još vruća prelijte sirupom, ali pokušajte sirup da izlijete samo na koru, međutim, ako se malo prolije po siru nije problem. Ostavite kolač u kalupu da se ohladi barem dva sata u frižideru.

Ukoliko se ipak odlučite za originalnu recepturu, Espreso je pisao i o takvoj vrsti čizkejka.

(Espreso/ Blic Žena)