Stefanos Cicipas i Novak Đoković, Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL, EPA-EFE/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

ulog je ogroman

ĐOKOVIĆ I CICIPAS SE U NEDELJU NE BORE SAMO ZA TROFEJ: Šampion AO postaje novi broj 1, a SVE je na Novakovoj strani

U prva tri međusobna duela, Cicipas je dva puta savladao Đokovića, ali je Srbin onda ušao u strašnu seriju

Objavljeno: 27.01.2023. 12:32h > 12:58h

Novak Đoković će u nedelju od 9.30 igrati za svoju jubilarnu, desetu titulu šampiona na Australijan openu.

Srpski teniser je ovog petka lako izašao na kraj sa Amerikancem Tomijem Polom, 3:0, a u finalu ga čeka definitivno najveći izazov na ovosezonskom Ozi openu.

foto: EPA/James Ross

Stefanos Cicipas je izborio svoje prvo finale u Melburnu, nakon što je u prethodne četiri sezone tri puta zaustavljan u polufinalu.

Ujedno, ovo je Grku drugo grend slem finale posle Rolan Garosa 2021. kada je bio nadomak trofeja, ali je Novak Đoković preokrenuo meč posle 0:2 u setovima.

U prva tri međusobna duela, Cicipas je dva puta savladao Đokovića, ali je Srbin od 2019. vezao devet trijumfa i sad vodi sa 12-2 u međusobnom skoru.

foto: EPA/Joel Carrett

Uz to, i činjenicu da je iskustvo i te kako na Noletovoj strani, stoji i podatak da Đoković nije izgubio nijedno od prethodnih devet finala AO koje je igrao. A dobio je i svih 10 dosadašnjih polufinala. Prosto, nepobediv je u velikim mečevima na Rod Lejver areni.

A ovogodišnje finale će imati poseban dodatni ulog: pobednik će sem trofeja prigrabiti titulu svetskog broja jedan koju će, sada je izvesno, aktuelni lider na ATP listi Karlos Alkaras, morati da prepusti...

(Espreso)