Papula, Foto: Printscreen/Youtube/ Obicaji Radjevine Dobrivoje i Dobrila Pantelic

njami

OVO JE BILO OMILJENO JELO KARAĐORĐA: Staro SRPSKO JELO koje se sprema od NAMIRNICE koju svi VOLE (RECEPT)

To je dobro raskuvan, pa izgnječen pasulj, koji je Karađorđe nosio o pojasu u pljosnatoj drvenoj posudi sa poklopcem

Objavljeno: 18.10.2022. 17:46h > 17:49h

Papula se spremala od davnina, a bila je Karađorđevo omiljeno jelo.

To je dobro raskuvan, pa izgnječen pasulj, koji je Karađorđe nosio o pojasu u pljosnatoj drvenoj posudi sa poklopcem.

Sastojci

50 dag belog pasulja

3 glavice luka

FOTO: Printscreen Youtube
FOTO: Printscreen Youtube
FOTO: Printscreen Youtube
FOTO: Printscreen Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube/ Hearty and tasty

5 češnja belog luka

0,5 dl maslinovog ulja

1 kašičica mlevene paprike

biber, so

Priprema

Potopite beli pasulj u vodu da prenoći. Ocedite ga, staviti drugu vodu da se kuva, kad provri ponovno ocediti.

Staviti vodu i kuvati pasulj dalje, dodati jednu glavicu iseckanog luka i 3 češnja belog luka.

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Skuvani pasulj ocediti, ispasirati, posoliti, pobiberiti i dodati 2 češnja izgnječenog belog luka. Sve dobro izmešati i rasporediti po zemljanoj posudi.

Na maslinovom ulju popržiti dve glavice luka iseckanog na kockice, kad dobije zlatno žutu boju dodati mlevenu papriku i preliti preko papule.

Papula se služi hladna. Servira se na tacni ili u malo dubljoj posudi sa mladim crnim lukom ili kiselim kupusom. Pržene kriške kvalitetne slanine su odlična kombinacija uz ovo lepo, starinsko jelo. Prijatno!!

(Espreso/Najžena)