Trileće, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

UKUSNO

RECEPT ZA TRI LEĆE KOJI SE TOPI U USTIMA: Savršena LETNJA POSLASTICA, tajna je u OVOM PRELIVU

Kolač dobro ohladite, bez karamel preliva

Objavljeno: 16.08.2022. 19:13h > 21:32h

Uživancija posle ručka ili ako samo želite da se zasladite.

Sastojci za biskvit:

6 celih jaja

6 kašika šećera

FOTO: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

2 kašike ulja

13 kašika mekog brašna

1 prašak za pecivo od 10 grama

Preliv:

1,2l mleka

500 ml slatke pavlake

foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Karamel – kupite ili pravite

200 gr šećera

200 ml slatke pavlake

30 gr maslaca

Priprema

Uključiti rernu na 180 stepeni. Ulupati belanca sa šećerom pa dodati žumanca i ulje i sve umutiti. Dodati prosejano brašno i prašak za pecivo pa sve dobro izraditi. Staviti papir za pečenje u preh 35 x 25 cm i istresti celu smesu i poravnati. Kolač će narasti, plus će biti zaliven mlekom. Peći oko 25 minuta.

Pečen kolač izvaditi sa papirom iz pleha pa ga okrenuti naopako i izbockati viljuškom. Pomešati obično mleko sa slatkom pavlakom i polako prelivati vreo kolač. Videćete kako ekspresno upija. Krenite od ivica prema sredini, nemojte sipati sve na jedno mesto.

foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Otopiti šećer na laganoj vatri pa naliti zagrejanu pavlaku. Stegnuće se, ali polako mešati opet na lakšoj vatri dok se sve ne otopi, na kraju dodati maslac i mešati dok ne dobijete željenu gustinu. Pod tim podrazumevam nešto ređe nego što bite želeli jer se hlađenjem steže. Kolač dobro ohladite, bez karamel preliva.

foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Preliv dodajte pre služenja i preporučuje se da se ne maže po celom kolaču, jer to je greška, već na onoliko koliko mislite da osečete, jer kako kolač stoji karamel prolazi kroz kolač i biće on lep i ukusan, ali će se razliti i nećete imati ovaj gornji sloj.

Prijatno!

(Espreso / Najžena)