Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Valentina Mašković

dilema

RATNO STANJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA OKO TRADICIONALNOG SPREMANJA BEĆARCA: Šta vi kažete? (RECEPT)

Može biti samostalan obrok ili prilog pečenom, prženom ili kuvanom mesu

Objavljeno: 10.07.2022. 09:48h

Nazivi jela variraju u zavisnosti od toga iz kog ste kraja. Jelo koje se priprema od prženih iseckanih paprika, paradajza, luka i začina u Vojvodini je poznato pod nazivom sataraš, dok se isto jelo stotinak kilometara niže zove bećarac, a na jugu Srbije nosi jednostavno i sveobuhvatno ime – prženo.

I za ovo jelo postoje varijacije u pripremi, a upravo je to tema oko koje se vodila polemika na društvenim mrežama vodi polemika. Svakako, suština je ista. Veoma je ukusno i nema leta bez bećarca na stolu mnogih porodica.

I tako do duboke jeseni, sve dok na pijačnim tezgama ima u ponudi paprika i paradajza. Može biti samostalan obrok ili prilog pečenom, prženom ili kuvanom mesu. Uz bećarac ne ide ni jedna salata, ali je kravlji sir u kriškama, mlad ili star, prava dopuna kompletnom obroku.

Od sastojaka će vam biti potrebno:

1 veća glavica crnog luka,

2 čena belog luka,

700gr svežih babura,

1kg paradajza,

2-3 kašike (zavisi od kiselosti paradajza) šećera,

1 lovorov list (ako ga volite, a ne mora),

2 kašičice soli,

kašičica mlevenog bibera,

kašičica mešavine začina,

2 jajeta,

1 supena kašika peršunovog lista

1dl ulja

FOTO: Printscreen/Youtube/ VIDEO COOK - Recipes and Tips
FOTO: Printscreen/Youtube/ VIDEO COOK - Recipes and Tips
FOTO: Printscreen/Youtube/ VIDEO COOK - Recipes and Tips
FOTO: Printscreen/Youtube/ VIDEO COOK - Recipes and Tips
FOTO: Printscreen/Youtube/ Reci Peci
FOTO: Printscreen/Youtube/ Reci Peci
FOTO: Printscreen/Youtube/ Reci Peci
FOTO: Printscreen/Youtube/ VIDEO COOK - Recipes and Tips
FOTO: Printscreen/Youtube/ VIDEO COOK - Recipes and Tips
FOTO: Printscreen/Youtube/ VIDEO COOK - Recipes and Tips
FOTO: Printscreen/Youtube/ VIDEO COOK - Recipes and Tips

Priprema:

Paprike oprati, obrisati, očistiti od semena i peteljki i naseckati srednje krupno.

Paradajz oprati i očistiti od peteljki, pa izrendati, odstranjujući kožicu. Ako je zreo i mek, može se oljuštiti, a ako je zamrznut, kratko ga oprati pod mlazom vruće vode, da se kožica odvoji od mesa paradajza, pa ga onda oljuštiti i usitniti seckanjem ili rendanjem.

Crni luk očistiti i sitno iseckati, pa propržiti staklasto na umerenoj temperaturi u zagrejanom ulju.

Beli luk protisnuti kroz presu i dodati ga crnom luku da se kratko proprži, samo da pusti miris, odnosno, oko pola minuta.

Isečene paprike dodati u beli luk i pojačati temperaturu, da se paprike prže, a ne da se kuvaju i pretvore u kašastu masu (treba da ostanu polučvrste, a pržene).

Kada su paprike propržene, dodati izrendan paradajz, šećer, lovorov list, so i biber. Pržiti oko 15 - 20 minuta, pa dodati vegetu.

U posebnu činijicu razbiti jaja i lagano umutiti viljuškom, ne treba da bude penasto.

Posle 5 minuta u bećarac dodati umućena jaja, sipajući u mlazu, a istovremeno muteći viljuškom, da se jaja rasporede po celoj masi.

Isključiti i dodati sitno naseckan peršunov list.

Može se pripremiti u toku leta i ostaviti za zimske dane u zamrzivač – u tom slučaju se jaja dodaju kada se bećarac odmrzne, pri samom zagrevanju... Može se pripremiti i zimi, sa ostavljenim zamrznutim iseckanim paprikama i zamrznutim celim ili mlevenim paradajzom.

Prijatno!

(Espreso / Noizz)