MORATE PROBATI
BAKA SLAVKIN RECEPT ZA VAŠULJKE OD KROMPIRA: Starinsko jelo sprema se od NAJJEFTINIH sastojaka!
Valjušci su najbolji kad se služe sa slaninom, kajmakom i salatom od kupusa
Donosimo vam sjajan recept za valjuške od krompira baka Slavke. Spremaju se lako i to od najjeftinijih sastojaka.
Sastojci:
1 kilogram belog krompira
2 jajeta
2 kašike ulja
oko 250 grama brašna
prezle
maslac ili margarin
so
Priprema:
Krompir oprati, neoljušten naliti vodom, malo posoliti i kuvati dok ne omekša. Skuvan krompir ocediti, oljuštiti i ispasirati dok je još topao.
U ispasirani krompir dodati jaja, ulje, malo soli i brašna toliko da se dobije testo srednje tvrdoće. Dobro umesiti, da se sastojci sjedine.
Na radnoj površini posutoj brašnom od testa formirati manje valjke prečnika oko dva santimetra. Uvaljano testo seći nožem na komade-valjuške dužine oko tri santimetra i svaki malo razvaljati između dlanova.
Sipati u posudu dva litra vode i malo soli i staviti na štednjak. U ključalu vodu spuštati valjuške i kuvati dok ne isplivaju na površinu, a zatim ih vaditi rešetkastom kašikom.
Na maslacu ili margarinu propržiti prezle, pa dodati valjuške.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!