Dragan Stojković Piksi, Foto: reprezentacija.rs

na današnji dan

Teško za poverovati: DAN KADA SU PIKSI I MARADONA PROMAŠILI PENALE! (VIDEO)

Na današnji dan, 30. juna 1990. fudbalska reprezentacija Jugoslavije eliminisana je u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Italiji od Argentine u Firenci (0:0 - 2:3 penalima).

Objavljeno: 30.06.2022. 07:35h

Ohrabreni pobedom nad Španijom (2:1), "plavi" su sa mnogo optimizma ušli u četvrtfinale sa tadašnjim svetskim prvakom Argentinom.

Međutim, planovi selektora Osima poremećeni su već u 30. minutu, kada je Refik Šabanadžović, striktni čuvar Dijega Maradone, morao u svlačionicu zbog dva žuta kartona.

Kako je Maradona IZNERVIRAO Piksija: BACIO MU RUKAVICU U LICE! Kako je bilo čuvati Dijega i zaraditi crveni?!

I sa igračem manje, Jugoslavija je odigrala ravnopravnu utakmicu i imala mnogo izglednije prilike da meč reši već u regularnom toku, ali se na kraju ipak pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Obračun je počeo pogotkom Serizuele i Stojkovićevim udarcem u prečku, ali je taj promašaj u trećoj seriji kompenzovao golman Tomislav Ivković, odbranivši penal velikom Maradoni.

Uticaj partizanskih filmova! DAN KADA JE MIHAJLOVIĆ PLJUNUO NEMCA: Bilo je jače od mene, ličio mi na NACISTU!

Pošto su precizni bili Robert Prosinečki i Dejan Savićević, rezultat je bio 2:2, a kada je u četvrtoj seriji šut Trolja završio na stativi, plavima se ukazala kolosalna šansa. Medjutim, argentinski golman Goikočea zaustavio je mlake šuteve Dragoljuba Brnovića i Faruka Hadžibegića, Dezoti je bio siguran i "gaučosi" su otišli medju četiri najbolje ekipe sveta sa pobedom od 3:2.

PROMAŠAJ KOJI GA PROGONI, NAJVEĆI U KARIJERI: Savićević je bio majstor fudbala, ali kako ovo nije pogodio? (VIDEO)

Selektor Ivica Osim izveo je protiv "gaučosa" ovaj tim:

Tomislav Ivković, Zoran Vulić, Predrag Spasić, Faruk Hadžibegić, Davor Jozić, Dragoljub Brnović, Refik Šabanadžović, Safet Sušić (od 66. Dejan Savićević), Robert Prosinečki, Dragan Stojković, Zlatko Vujović.