Vladimir Putin i Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia

svetski lideri

PUTIN I ZELENSKI TELEFONIRAJU SVAKOG DANA: Evo sa kim su sve razgovarali za mesec dana rata u Ukrajini

Prema podacima iz Moskve, Putin je najviše razgovora imao sa Francuskom - čak osam poziva od 24. februara

Objavljeno: 24.03.2022. 20:18h > 21:41h

Pre tačno mesec dana, 24. februara, Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, čiji se kraj još uvek ne nazire.

Kad se pogleda unazad, stiče se utisak da je ovo bio jedan od najaktivnijih meseci kada su u pitanju diplomatski razgovori. Ruski i ukrajinski predsednici takođe nisu gubili vreme i obavili su brojne razgovore sa svetskim i evropskim liderima.

Pored redovnih sastanaka sa članovima Kremlja, Saveta za nacionalnu bezbednost ili pojedincima, ruski predsednik Vladimir Putin obavio je i brojne razgovore sa stranim liderima, a tema je bila samo jedna - situacija u Ukrajini.

Prema podacima iz Moskve, Putin je najviše razgovora imao sa Francuskom - čak osam poziva od 24. februara.

FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen Sputnjik
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedija
FOTO: Printscreen Youtube

Nakon toga sledi Izrael, sa kojim je na vezi bio sedam puta, pa Nemačka, sa kojom je imao šest razgovora.

Putin je tri puta razgovarao sa Indijom, a razgovore je imao i sa Turskom, Luksemburgom, Uzbekistanom, Jermenijom, i zvaničnicima Saveta Evrope, sa kojima je pričao dva puta.

Putin, Šolc i Makronfoto: Profimedia

Na spisku zemalja sa kojim je ruski predsednik imao kontakt u poslednjih mesec dana nalaze se još Azerbejdžan, Finska, Bahrein, Senegal, Abu Dabi, Južna Afrika, Egipat, Belorusija, Saudijska Arabija, Kirgistan, Kazahstan, Venecuela, Sirija, Kina i Iran.

Putin se i par puta obratio narodu u Rusiji - kada je priznao nezavisnost Donjecka i Luganska i najavio početak specijalne operacije u Ukrajini. Poslednje njegovo pojavljivanje pred publikom bilo je u petak, 18. marta, kada je govorio na stadionu Lužnjiki u Moskvi.

Sa druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je proteklih mesec dana pozivao svetske lidere i svet da uvedu sankcije Rusiji i osude specijalnu operaciju.

Zelenski je, sudeći prema objavama na zvaničnom Tviter nalogu predsednika i saopštenjima iz Kijeva, dnevno imao i po nekoliko razgovora.

FOTO: Printscreen/Facebook/Володимир Зеленський
FOTO: Printscreen/Facebook/Володимир Зеленський
FOTO: Printscreen/Twitter/ Володимир Зеленський
FOTO: EPA / STEPAN FRANKO
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Od 24. februara Zelenski je razgovarao sa Francuskom, Nemačkom, SAD, Velikom Britanijom, Kanadom, papom, Savetom Evrope, Evopskom komisijom, Grčkom, Turskom, Izraelom, Irskom, Poljskom, Finskom, Slovačkom, Španijom, Luksemburgom, Indijom, Italijom i brojnim drugim zemljama.

Tokom razgovora Zelenski je obaveštavao svoje sagovornike o situaciji u Ukrajini, pozivao na uvođenje sankcija Rusiji ali tražio i uvođenje zone zabrane letenja iznad Ukrajine.

U poslednje dve nedelje Zelenski se putem video linka uključio u najmanje 10 parlamenata, uključujući SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju, Japan, EU, Izrael, dok je danas govorio na Samitu NATO u Briselu.

U isto vreme, govorio je svom narodu, ali i u njegovo ime.

Pričao je na ukrajinskom, podsećao na dešavanja iz Drugog svetskog rata, ali i slao direktne poruke liderima.

Zelenski redovno objavljuje i snimke sa ulica Kijeva ili sa mesta na kojem se nalazi od 24. februara.

Izgleda da se njegov pristup do sada delimično isplatio - dobio je sankcije i vojnu opremu, ali ne i zonu zabrane letenja.

Za sada ovi razgovori nisu doveli do okončanja sukoba u Ukrajini, a da li će sledeći telefonski poziv biti između Putina i Zelenskog, svi sa nestrpljenjem čekaju da vide.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf)