POJEO HRANU IZ RESTORANA PA MU MORALI AMPUTIRATI OBE NOGE: Od sad nećete ni pomisliti da JEDETE VAN KUĆE
Noge, Foto: Printscreen/Youtube/ Chubbyemu

za dlaku

POJEO HRANU IZ RESTORANA PA MU MORALI AMPUTIRATI OBE NOGE: Od sad nećete ni pomisliti da JEDETE VAN KUĆE

J. C. je ujutro izvadio ostatke obroka iz frižidera i pojeo ih.

Objavljeno:

Koliko puta vam se desilo da uveče kupite hranu, ostavite je u frižideru preko noći i sutradan je pojedete, bez razmišljanja da bi moglo da vam se dogodi išta loše ?

Ovako je razmišljao i student J. C. iz Velike Britanije koji je ujutro pojeo restoranski obrok kupljen prethodne večeri. Ubrzo je završio u bolnici i amputirane su mu obe potkolenice.

Priča koja je izazvala šok u Velikoj Britaniji počinje donošenjem piletine sa testeninom iz restorana. Kupio ju je cimer nesrećnog studenta i pojeo deo obroka. Ostatak hrane stavio je u frižider. Međutim, ubrzo mu je pozlilo, osetio je veliku mučninu i završio je u toaletu. Izmučen posle povraćanja, legao je da spava.

J. C. je ujutro izvadio ostatke obroka iz frižidera i pojeo ih. Nedugo zatim, osetio je jake bolove u stomaku i mučninu. Kada su mu se na telu pojavili ljubičasti pečati, cimer ga je odvezao u bolnicu.

J. C. je dobio i visoku temperaturu, otkucaji srca bili su 166 u minuti i morao je da dobije sedative, prenose britanski mediji. Nepuna 24 sata pošto je pojeo ostatke obroka iz restorana, otkazali su mu bubrezi, a njegov organizam počeo je da stvara krvne ugruške.

Kada se sepsa proširila i na udove, lekari su morali da mu amputiraju svih 10 prstiju, kao i obe potkolenice.

J. C. je bio u toliko dramatičnom zdravstvenom stanju da je helikopterom prebačen u drugu bolnicu na odeljenje intenzivne nege zarad daljeg lečenja.

Do tada nije patio od alergija, kaže da je uredno primio sve vakcine kao dete, povremeno je konzumirao cigarete i jednom nedeljno uživao je u džointu. Takođe, samo je s vremena na vreme pio alkohol.

Opasna bakterijska infekcija

Simptomi zbog kojih je J. C. završio u bolnici izazvani su teškom bakterijskom infekcijom.

Analiza krvi koja mu je urađena u prvoj bolnici pokazala je prisustvo bakterije Neisseria meningitidis, poznate kao meningokok.

- Kad su bakterije prisutne u krvi, krvni sudovi celog tela se šire, sprečavajući da kiseonik dopre do svih ćelija. Stvaraju se mali krvni ugrušci koji blokiraju protok krvi. Koža postaje ljubičasta i može da dođe do nekroze tkiva - objašnjavaju lekari.

Iako se stanje pacijenta stabilizovalo, prsti i potkolenice bili su zahvaćeni gangrenom. Zbog toga su lekari morali da mu amputiraju potkolenice.

Poznato je da se bakterije koje su opasne po život šire kapljičnim putem. Cimer nesrećnog studenta povratio je hranu koju je pojeo prethodne noći i ne sluteći da mu je upravo to spasilo život. Ali, J. C. za to nije znao, jer da je bilo drugačije, verovatno bi ostatke obroka bacio u smeće.

Doktori su otkrili da je J. C. primio prvu vakcinu protiv meningokoka pre polaska u srednju školu, ali da nikada nije dobio revakcinu koja se daje četiri godine kasnije, po preporuci lekara.

Sepsa
foto: Profimedia

Takođe, doktori su opisali ovaj stravični slučaj sepse kao “čudnu nesreću”, iako još nije jasno šta je dovelo do toga da restoranska hrana sadrži opasnu bakteriju.

J. C. je došao svesti 26 dana kasnije i njegovo zdravstveno stanje se popravlja, iako njegov život više nikada neće biti isti kao pre umalo kobnog obroka.

Sepsa je stanje opasno po život i nastaje kada imuni sistem burno reaguje na infekciju, oštećuje tkiva i organe. To je primarni uzrok smrti širom sveta - više od karcinoma debelog creva, karcinoma dojke i karcinoma prostate zajedno.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.