Ko je bila PRAVA Beti Bup i zašto je tužila za plagijat? PALA JE U ZABORAV, ali crtana dvojnica i dalje živi! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Facebook / Beti Bup

najpopularnija crtana junakinja

Ko je bila PRAVA Beti Bup i zašto je tužila za plagijat? PALA JE U ZABORAV, ali crtana dvojnica i dalje živi! (FOTO) (VIDEO)

Beti Bup je jedna od najprepoznatljivijih crtanih likova na svetu. Ipak, priča o njenom poreklu i ženi (ili ženama) koje su poslužile kao inspiracija za nju uglavnom je nepoznata
Objavljeno:

Suđenje je trajalo dve godine. Helen je tražila odštetu jer su prenošenjem njenog izgleda na Beti prekršili zakone o ljudskim pravima, zbog čega joj je junakinja iz crtanog filma predstavljala "nelojalnu konkurenciju". Boni Po i Mardži Hajns svedočile su u korist odbrane jer su one bile te koje su pozajmljivale glas ovoj nacrtanoj lepotici.

Problem u dokazivanju navoda Helen Kejn bio je taj što je Beti po oblačenju, šminkanju i "bob" frizuri podsećala na mnoge pevačice i glumice tog vremena. Na primer, na Klaru Bov poznatu glumicu iz ere nemih filmova. Međutim, Helen nije odustajala, a tvrdila je da nije toliko stvar u nepristojnom izgledu koliko o prepoznatljivom glasu i "bup-up-a-dup" zvuku koji je Beti pravila.

Suđenje se uskoro pretvorilo u nadmetanje u tome čiji "bup-a-dup" više liči na onaj koji izgovara provokativna crtana junakinja, a najveći problem su imali stenografi koji su pokušavali da to sve propisno zabeleže. Menadžer Lui Bolton je svedočio da je Ester Džouns, afroamerička pevačica iz "Cotton Club-a" u Harlemu bila ta koja je "bup-ove" ubacila u svoje nastupe mnogo pre Kejn.

ZATRUDNELA 2 PUTA U 10 DANA i dobila bliznakinje! Da li ste čuli za ovaj fenomen? (VIDEO)

Zahvaljujući snimku iz ovog kluba dokazano je da je način pevanja sa istom "bup-dup" frazom ova tamnoputa lepotica koristila bar nekoliko godina pre i da ih je Kejnverovatno "pokupila" od nje jer je i sama često posećivala ovo mesto. Nažalost, snimci glasa Ester Džons, koji su puštani na suđenju su izgubljeni, a i o samoj pevačici se malo šta zna. Danas se smatra da je bila pokojna još i pre početka suđenja.

Suđenje je na kraju završeno bez pravog pobednika - Kejn je nastavila da tvrdi da je upravo ona bila ta koja je poslužila kao inspiracija za Beti, a provokativna crtana junakinja je nastavila da izvodi svoje, sve više legendarno ""bup-a-dup" u svakom crtaću u kome se pojavila.

U decenijama koje su usledile slava Helen Kejn je izbledela i ona je zaboravljena, slično kao i Ester Džons. A Beti Bup živi i danas.

(Espreso.co.rs / Dnevno.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.