ODLUKA NI BLIZU: SZO još analizira antikovid vakcinu Sputnjik V
Ilustracija, Foto: Profimedia

HITNA UPOTREBA

ODLUKA NI BLIZU: SZO još analizira antikovid vakcinu Sputnjik V

Kako se navodi, cilj procesa odobrenja vakcina za hitnu upotrebu je da se ubrza ravnopravan pristup vakcinama da bi se spasli životi i stavila pandemija kovida-19. pod kontrolu

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da još ispituje podatke za rusku vakcinu Sputnjik V potrebne da bi mogla da odobri njenu hitnu upotrebu protiv korona virusa, kao i da odluka još nije blizu.

Ovo razjašnjenje dato je pošto je, kako je preneto, ruski ministar zdravlja Mihail Muraško, rekao da su administrativna pitanja medju glavnim preprekama u procesu odlučivanja Svetske zdravstvene organizacije oko toga da li da odobri hitnu upotrebu za Sputnjik V kao što je odobrila za jedno šest drugih vakcina.

Odobrenje SZO bilo bi znak međunarodnog poverenja u vakcinu posle rigoroznog procesa ispitivanja, i moglo bi da otvori put za uključivanje te vakcine u program Kovaks prema kome ta agencija UN i ključni partneri šalju kovid vakcine desetinama zemalja širom sveta zavisno od potrebe.

"Kao i sa drugim kandidatima za vakcine, SZO nastavlja da procenjuje vakcine Sputnjik V sa različitih proizvodnih pogona i objaviće svoje odluke o njihovom odobrenju za hitnu upotrebu kada budu svi podaci raspoloživi i ispitivanje završeno" navela je SZO u saopštenju.

Kako se navodi, cilj procesa odobrenja vakcina za hitnu upotrebu je da se ubrza ravnopravan pristup vakcinama da bi se spasli životi i stavila pandemija kovida-19. pod kontrolu.

Bonus video:

06:09

ANA BRNABIĆ O MERAMA: Država je uradila posao najbolje na svetu, vakcinišite se ljudi

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.