NAUČNICI POTVRDILI: Korona kod hrvatskih šišmiša se razlikuje od ljudskog tipa virusa!
Ilustracija, Foto: Print Screen Youtube

ISTRAŽIVANJE

NAUČNICI POTVRDILI: Korona kod hrvatskih šišmiša se razlikuje od ljudskog tipa virusa!

Kako bi se utvrdilo da je li došlo do prenosa novog korona virusa na divlje životinje, Hrvatski veterinarski institut je prošle godine krenuo u veliko istraživanje

Objavljeno:

U drugom talasu pandemije i nakon njega nije došlo do unosa virusa kod divlje svinje, lisice, šakala, kao i kod životinja iz zoološkog vrta. U sedam hrvatskih gradova korona virus su otkrili u otpadnim vodama.

Cirkulacija korona virusa u otpadnim vodama utvrđena je tokom drugog talasa epidemije u Zagrebu, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Karlovcu, Zadru i Splitu, pokazuju rezultati istraživanja koje je proveo Hrvatski veterinarski institut.

- Nakon pojave bolesti kovid-19 hrvatski Veterinarski institut vrlo je brzo povećao biosigurnosni nivo laboratorija i uveo laboratorijske metode za dijagnostiku te bolesti, kazao je dr sc. Boris Habrun, rukovodilac Instituta.

Kako bi se utvrdilo da je li došlo do prenosa novog korona virusa na divlje životinje, Institut je prošle godine krenuo u veliko istraživanje.

- Istraživanje smo temeljili na pretraživanju životinja koje žive u divljini i životinjskih vrsta koje žive u zoološkom vrtu. Iz prve grupe odabrali smo divlje svinje, crvene lisice i šakale. Lisica i šakal pripadaju kanidima za koje se pokazalo da su osetljivi i da lakše dobijaju virus, a svinja je poznata kao inkubator za rekombinaciju različitih sojeva virusa i sadrži proteine koji dopuštaju vezivanje korona virusa za receptore - istakla je na predstavljanju rezultata dr sc. Lorena Jemeršić, predsednica Odeljenja za virusologiju Veterinarskog instituta.

Svinje u životinjskom svetu vode po broju bolesti uzrokovanih korona virusima.

Divlje svinje, lisice i šakali i vrste su rasprostranjene po Hrvatskoj i sve češće dolaze u naseljena mesta i hrane se otpadom.

Sadašnji sojevi ne prelaze lako s čoveka na divlje životinje

Srećom, u drugom talasu i nakon njega nije došlo do unosa virusa kod divlje svinje, lisice i šakala, kao i kod životinja iz zoološkog vrta.

To govori u prilog činjenici da dosadašnji sojevi virusa ne prelaze lako s čoveka na divlje životinje.

Iako ptice nisu prirodni nosioci virusa iz roda betakoronavirusa među kojima je SARS-CoV-2, naučnike sa Instituta je zanimalo da li mogu galebovi pasivno da prenose virus i izlučuju ga izmetom.

Zato su istraženi galebovi klaukavci koji obitavaju na Jakuševcu, najvećoj deponiji smeća u Hrvatskoj. Utvrđeno je da galebovi klaukavci ne prenose virus i ne predstavljaju pretnju po javno zdravlje, iako se hrane otpadom.

Koronu pronašli u otpadnim vodama u Zagrebu, Zadru, Vinkovcima...

I uzorcima dagnji, kamenica i brbavice sa komercijalnih uzgajališta na Jadranu bili su negativni na prisustvo virusa SARS-CoV-2. Ti školjkaši su pretraženi u sklopu istraživanja prisutnosti korona virusa u otpadnim vodama.

Cirkulacija virusa SARS-CoV-2 u otpadnim vodama utvrđena je tokom drugog talasa epidemije u svih sedam hrvatskih gradova uključenih u istraživanje: Zagrebu, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Karlovcu, Zadru i Splitu, piše 24 sata.hr.

- Trenutno nema čvrstih dokaza da otpadne vode i mekušci mogu biti izvor infekcije korona virusom za ljude, te se stoga smatra da je rizik po javno zdravlje nizak. Potvrđen je učinak obrade otpadnih voda drugog i naročito trećeg nivoa na redukciju i uklanjanje virusa. Manja efikasnost redukcije i uklanjanja je povezana s većom incidencijom infekcija virusom kovid-19 u stanovništvu. Međutim, kako je u Hrvatskoj svega 37 odsto stanovništva spojeno na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda minimalno drugog nivoa, oprez je nužan zbog moguće kontaminacije prirode s kojim su divlje životinje u direktnom kontaktu - upozorio je dr sc. Dragan Brnić, rukovodilac Laboratorija za serološku dijagnostiku virusnih bolesti Hrvatskog veterinarskog instituta.

Institut je u istraživanje uključio i koloniju šišmiša iz jedne pećine u Šibensko-kninskoj županiji.

Betakoronavirus kod šišmiša

Naime, šišmiši su prirodni rezervoari različitih korona virusa, pa tako i onih srodnih virusima SARS i SARS Kovid- 19.

- Komercijalnim testovima smo kod šišmiša dokazali prisutnost antitela za korona virus, ali ne i sam virus. Dokazali smo da šišmišji betakoronavirus koji se, kao i drugi dosad poznati betakoronavirusi izolovani iz tavana, svrstava u istu skupinu sa SARS CoV i SARS-CoV-2. Ako uzmemo u obzir činjenicu da se trenutno najsličniji šišmišji virus CoV-2 razlikuje za 4 odsto odnosno 1150 mutacija, to predstavlja nekoliko desetina evolucijske razlike. Virus koji smo mi dokazali, razlikuje se čak 12 odsto od SARS-CoV-2. Do sličnih rezultata nedavno su došli i kineski istraživači - rekla je dr sc. Ivana Lojkić, rukovodilac Laboratorije za besnilo i opštu virusologiju Veterinarskog instituta.

Ona je pojasnila da ljudi ne treba da strahuju od šišmiša, kao da ih treba štititi.

Svi šišmiši u Hrvatskoj su prirodni insekticidi. Jedini leteći sisari važan su indikator zdravlja ekosistema.

Što je veći broj vrsta šišmiša prisutan na nekom području, to je taj ekosistem zdraviji.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.