PREMIJERKA NOVOG ZELANDA PRIZNALA: Strategija strogog KARANTINA nije dala rezultate (VIDEO)
Džasinda Ardern, Foto: EPA-EFE/ BIANCA DE MARCHI

PANDEMIJA

PREMIJERKA NOVOG ZELANDA PRIZNALA: Strategija strogog KARANTINA nije dala rezultate (VIDEO)

Ardern je rekla da ne žali što je u poslednjih 18 meseci primenila tu strategiju jer je spasila živote.

Objavljeno:

Novi Zeland počeo je da se udaljava od politike nulte tolerancije prema koronavirusu i tvrdog karantina. Naime, nakon što je početkom pandemije zemlja zatvorila granice, prijavljeno je samo 4409 slučajeva zaraze i 27 smrtnih slučajeva.

Ali, pojavljivanjem delta-soja brojevi novozaraženih su počele rasti. Delta-soj doveo je glavni grad Okland do dugotrajnog zatvaranja. Iako je šest nedelja imao stroge mere koje su uključivale stroga ograničenja kretanja, grad je u utorak izvestio o 24 novozaraženih.

Premijerka Džasinda Ardern je priznala kako višednevna ograničenja nisu uspela da smanje broj novozaraženih, odnosno brojku dovesti na nulu, javlja CNN.

"U velikoj meri smo stavili pandemiju pod kontrolu, ali s delta-varijantom virusa strategiju 'nula COVID-a' neverovatno je teško sprovesti", priznala je ona. Takođe je priznala da duga razdoblja strogih ograničenja nisu uspela dovoljno smanjiti brojke i kako je prelazak sa strategije "nula COVID-a" na strategiju saživota s koronom uvijek bila opcija, "ali je delta-soj to ubrzao".

Ardern je rekla da ne žali što je u poslednjih 18 meseci primenila tu strategiju jer je spasila živote.

"Eliminacija je bila važna jer nismo imali vakcinu. Sada imamo", rekla je ona.

Najavila je uvođenje potvrda o vakcinaciji, odnosno COVID pasoša, koje će od novembra biti obavezne za odlazak na masovna okupljanja.

Ardern je poručila da će certifikati pomoći da se velika okupljanja, poput muzičkih festivala, ne pretvore u mesta širenja virusa.

Premijerka Ardern sredinom oktobra uvela je ono što je trebalo biti "kratko i oštro" zatvaranje zemlje kao odgovor na izbijanje epidemije u Oklandu, ali dok se ostatak zemlje uglavnom vratio normalnom životu, taj grad na severnom ostrvu ostao je "zaključan" već oko sedam nedelja.

Od sutra ipak dolazi do popuštanja određenih ograničenja.

Bonus video:

06:09

ANA BRNABIĆ O MERAMA: Država je uradila posao najbolje na svetu, vakcinišite se ljudi

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.