OVO JE SNIMAK REVOLUCIJE U MEDICINI! Naučnici ubacili NANOROBOTA u debelo crevo, budućnost je upravo POČELA (VIDEO)
Mašina je toliko mala da ne može da nosi ni bateriju, Foto: Purdue/Youtube

MEDICINA

OVO JE SNIMAK REVOLUCIJE U MEDICINI! Naučnici ubacili NANOROBOTA u debelo crevo, budućnost je upravo POČELA (VIDEO)

Kada maleni robot završi svoj zadatak, on izlazi iz tela zajedno sa otatkom otpada debelog creva.

Objavljeno:

U otkriću koje može da potpomogne revoluciji medicine, naučnici su prvi put uspešno pilotirali majušni mikrobot unutar životinjskog debelog creva.

Minijaturna mašina veličine samo nekoliko ljudskih dlaka obećava da će imati ogroman uticaj, jer bi mogla da se koristi u mnoštvo medicinskih svrha.

Mašina je toliko mala da ne može da nosi ni bateriju, a umesto nje se napaja i bežično kontrolište spolja zahvaljujući magiji magnetnih polja.

Ovaj pravougaoni robot već dokazano uspešno može da se kreće po suvim i mokrim površinama, kao i nagibima. Njegovo neobično okretanje je posebno dizajnirano za borbu protiv nepredvidivog terena unutar debelog creva životinje.

''Kada na ove robote primenimo rotirajuće spoljno magnetno polje, oni se okreću baš kao što bi automobilska guma prelazila neravne terene'', objasnio je mašinski inženjer David Kapeleri sa Purdue univerziteta. ''Magnetno polje takođe bezbedno prodire u različite tipove medijuma, što je važno za upotrebu ovih robota u ljudskom telu''.

Studija je izvedenana miševima koji su bili po anesteciom. Samo debelo crevo je izabrano zato što ima zgodnu ulaznu tačku, a takođe i zato što je vrlo neugodno, što ga čini idealnim poligonom za mikrobot.

''Kretanje robota po debelom crevu je poput korišćenja ljudi-šetača na aerodromu da biste brže stigli do željenog terminala'', govori drugi član istraživačkog tima, biomedicinski inženjer Luis Solorio. ''U debelom crevu imate sve tečnosti i materijale koji slede duž putanje, ali robot se kreće u suprotnom smeru. To jednostavno nije lako putovanje''.

Kada maleni robot završi svoj zadatak, on izlazi iz tela zajedno sa otatkom otpada debelog creva.

Jednom kada budu proglašeni bezbednim za ljude, ovi mikroroboti mogu da spreče potrebu za invanzivnim kolonoposkopijama pomažući u sakupljanju tkiva. Takođe se mogu koristiti za isporuku tereta bez potrebe za pripremnim radovima potrebnim tradicionalnim metodama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Russia Today)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.