EVO ŠTA JE ZAPRAVO ZNOJ: Ovakav ODGOVOR sigurno NISTE OČEKIVALI, iznenadićete se
Znoj, Foto: Profimedia

DA LI ZNATE?

EVO ŠTA JE ZAPRAVO ZNOJ: Ovakav ODGOVOR sigurno NISTE OČEKIVALI, iznenadićete se

Kako je znojenje dobro, jedva čekam toplo vreme da počnem da se znojim!

Objavljeno:

Ovako nešto sigurno nikada niste ni pomislili, a kamoli rekli naglas. Kada se pomene znojenje, prve asocijacije su toplota, vrelina, lepljivost, pa čak i neprijatan miris. I kada pomislimo na sve to, nikome nije do znojenja, niko ne voli da se znoji, a mnogi se čak i postide kada se prekomerno oznoje u javnosti.

Zato postoji dosta proizvoda koji zaustavljaju znojenje, smanjuju ga, neutrališu neprijatne mirise, a postoje čak i procedure kojima se to može uraditi.

Ipak, znojenje nije naš neprijatelj, već normalna funkcija našeg tela i ne bi trebalo toliko da pokušavamo da ga sprečimo.

Šta je uopšte znoj?

Znoj je u suštini voda s minimalnim primesama određenih hemijskih supstanci, kao što su amonijak, urea, so i šećeri.

Naše telo se znoji kada smo izloženi većem fizičkom naporu, kada imamo povišenu telesnu temperaturu ili kada smo nervozni.

A zašto se telo znoji? Zato što je to prirodni način da telo ohladi samo sebe. Kada se telesna temperatura tela poveća, znojne žlezde ispuštaju vodu na površinu kože, a isparavanjem te vode koža i krv ispod kože se hlade.

Znoj, Znojenje, Vrućina, Pazduh
foto: Profimedia

Pored te primarne funkcije hlađenja, znojenjem se izbacuju i teški metali iz organizma, eliminišu se određene hemikalije, kao i bakterije.

Najčešći delovi tela koji se znoje su čelo, šake, predeo ispod pazuha. A najčešće pokušavamo da zaustavimo znojenje ispod pazuha.

Čišćenje organizma pomoću znojenja

U jednoj naučnoj studiji objavljeno je da je nivo teških metala u organizmu manji kod onih osoba koje redovno vežbaju, a samim tim se više i znoje.

Bisfenol A (BPA) industrijska je hemikalija koja se nalazi u određenim plastičnim proizvodima, a dugotrajna izloženost ovoj hemikaliji može izazvati brojne zdravstvene probleme.

Polihlorisani bifenili (PCB) organska je hemikalija koju je napravio čovek i veliki je zagađivač, a takođe je i toksična za ljudski organizam.

Jedan od prirodnih načina da se ove hemikalije izbace iz organizma jeste znojenje.

Takođe, znoj pomoću glikoproteina za sebe vezuje bakterije i na taj način se one izbacuju iz organizma.

Naravno, znojenje nije jedini, niti potpun način da se određene hemikalije i bakterije izbace iz organizma, ali svakako pomaže. I upravo zbog toga je bitno dopustiti znojnim žlezdama da dišu i ne treba ih ometati dok rade svoj posao.

Šta bi trebalo koristiti protiv znojenja?

Odgovor je – ništa! Znojenje je prirodan proces koji ne bi trebalo ometati, niti pokušavati zaustaviti. Mnogi proizvodi koji se danas koriste protiv znojenja u sebi sadrže štetne supstance, kao što je aluminijum, ali i supstance koje zapušavaju pore i ne dopuštaju koži da diše.

Zašto je znoj neprijatnog mirisa?

Verovali ili ne, znoj nema miris. Tako je, znoj uopšte nema miris, pa samim tim nema ni neprijatan miris. Neprijatan miris se javlja kada se znoj pomeša sa bakterijama koje se nalaze na koži ili sa hormonskim sekretom koji se nalazi ispod pazuha.

Na pojavu neprijatnog mirisa utiče i naša ishrana. Određena vrsta hrane može uticati na miris znoja, pa je i to jedan od razloga zašto se tokom toplijih meseci preporučuje lakša ishrana.

Jedna od najčešćih namirnica koje utiču na pojavu neprijatnog mirisa usled znojenja je crveno meso. Amino-kiseline iz crvenog mesa ostavljaju određeni talog u digestivnom traktu. Crveno meso je teže svariti, telo napornije radi prilikom razlaganja tog taloga, pa se samim tim i više znoji. Ostatak tog taloga koji se izbaci znojenjem, kada se pomeša sa bakterijama na koži, ima intenzivniji i neprijatniji miris od ostalih.

Pored crvenog mesa, prerađena hrana, grickalice, brza hrana, hrana puna aditiva, takođe se teže vari i može biti uzrok neprijatnog mirisa.

Još jedan od razloga zašto se neprijatan miris javlja, a nema veze sa hranom jeste odeća. Kako bi koža mogla da diše, potrebno je nositi odeću koja joj to dopušta. Takva odeća je ona koja je napravljena od prirodnih materijala, koji su idealno proistekli iz organske proizvodnje.

Nasuprot tome, sintetički materijali ne dopuštaju koži da diše, ispod odeće se javlja mnoštvo bakterija, koje dalje uzrokuju pojavu neprijatnog mirisa u dodiru sa znojem.

Zaključak

Znojenje je prirodna funkcija ljudskog tela i javlja se kako se naše telo ne bi pregrejalo, ali znojenjem naše telo može vršiti i određenu vrstu detoksa.

Telu je potrebno dopustiti da radi ono za šta je predodređeno, a znojne žlezde, posebno one koje se nalaze ispod pazuha, ne bi trebalo zapušavati, niti im uskraćivati funkciju.

Ako se osećate neprijatno zbog znojenja ili neprijatnih mirisa, dodatno povedite računa o ličnoj higijeni, koristite prirodne dezodoranse bez štetnih hemikalija, nosite odeću od prirodnih materijala i obratite pažnju kakvu hranu jedete u toplijim mesecima.

(Espreso/krugzdravlja.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.