ŠARKA SE NAJVIŠE PLAŠI OVE STVARI, AKO TO URADITE NIKAD VAS NEĆE POVREDITI: Svi Srbi to moraju ZNATI
Šarka, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

ŠARKA SE NAJVIŠE PLAŠI OVE STVARI, AKO TO URADITE NIKAD VAS NEĆE POVREDITI: Svi Srbi to moraju ZNATI

Ako sretnemo zmiju, ne treba da radimo ono što instinktvno odmah želimo – da paničimo, bežimo, ili, još gore, da pokušamo da uhvatimo zmiju ili da je povredim

Objavljeno:

Šarke su duge između 50-70 cm. Ova zmija ima trouglastu glavu i mali vrat koji je uži od tela. Šare su u obliku rombova i mogu biti različitih boja. Mužjaci su obično svetlosivi, ženke smeđe ili riđe, sa jasno izraženom tamnom cik-cak šarom duž tela. Možete je jasno prepoznati po karakterističnom redu belih krljušti uz rub gornje vilice. Naseljava hladna i vlažna staništa, u nizijskim ali i planinskim predelima.

Ako smo u šumi, na livadi ili na bilo kojem drugom mestu koje je stanište zmija, tada smo na njihovom terenu. Treba da vodimo računa gde gazimo, sedamo i šta hvatamo rukama. Ako sretnemo zmiju, ne treba da radimo ono što instinktvno odmah želimo – da paničimo, bežimo, ili, još gore, da pokušamo da uhvatimo zmiju ili da je povredimo. Najbolje je udaljiti se bez naglih pokreta, zaobići zmiju u širokom luku i pustiti je da ide svojim putem.

KOME DA SE OBRATIMO RADI BEZBEDNOG UKLANJANJA ZMIJE IZ DVORIŠTA

zmija
foto: Interpix / Alamy / Profimedia

Ako zmija uđe u naše dvorište, opet, nemojte paničiti. Ne treba da sami rešavamo problem jer postoje službe koje to mogu bezbedno da učine. Javite se za pomoć zoohigijenskoj službi u vašem mestu ili pozovite Zavod za zaštitu prirode koji vas može uputiti na najbližu službu koja je obučena za bezbedno hvatanje i uklanjanje zmija. Ako ste na teritoriji Beograda, može vam pomoći zoohigijenska služba Veterine Beograd.

(Espreso/orca.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.