MAČKA SNIMLJENA DOK IZGOVARA OVE REČI: Snimak NIJE MONTIRAN, ceo SVET je ZANEMEO (VIDEO)
Mačka, Foto: Printscreen/instagram/worriedpet

šok!

MAČKA SNIMLJENA DOK IZGOVARA OVE REČI: Snimak NIJE MONTIRAN, ceo SVET je ZANEMEO (VIDEO)

Mačke imaju "sofisticiraniji govor tela". Njihovo raspoloženje uglavnom se odslikava preko trzaja repom, nakostrešene dlake, položaja ušiju i brkova i prisustva ili odsustva predenja.

Objavljeno: 10:39h

Svim ljubiteljima kućnih ljubimaca, a posebno mački ovo će postati omiljeni snimak!

Mačke su jedine asocijalne životinje koje smo uspešno pripitomili. Ipak, razočarani smo što se sa njima ne zbližavamo tako lako kao sa psima. Međutim, da li je možda problem u tome što ne razumemo njihove signale? Psi deluju gotovo biološki nesposobni da sakriju unutrašnja raspoloženja. Tako su njihovo geganje, glasno disanje i mahanje repom jasni znaci zadovoljstva i sreće. Mnogi smatraju i da bi psi bili veoma loši pokeraši jer suviše lako prepoznajemo sve njihove signale.

Mačke imaju "sofisticiraniji govor tela". Njihovo raspoloženje uglavnom se odslikava preko trzaja repom, nakostrešene dlake, položaja ušiju i brkova i prisustva ili odsustva predenja. To su pouzdane metode da se utvrdi da li je mačka prijateljski nastrojena ili ju je bolje ostaviti na miru.

Mačka
foto: Printscreen/ TikTok/Pubity

Istraživanja o emocijama i društvenosti mačaka odavno su u zaostatku u odnosu na ona o psima, ali se u poslednje vreme ubrzavaju. Pojedini rezultati o zakonitostima ponašanja mačaka tako nas mogu zapanjiti.

Smatra se da je ponašanje te vrste životinja visokopromenljivo, ali i da zavisi od genetike. Takođe, njihova društvenost može da proistekne iz onoga što iskuse u prvih 6 ili 8 nedelja života. Ukoliko imaju pozitivna iskustva u ranim fazama života, verovatno će voleti ljude i želeti da se druže sa njima.

Pojedine mačke su nasuprot svim skeptičnim razmišljanjima otišle najdalje u iskazivanju ljubavi, a pojedini snimci koji kruže društvenim mrežama su pravi primer za to. Tako jedan od njih, koji je pregledan na milione puta i koji je dobio više od milion sviđanja, prikazuje mačku koja je bukvalno progovorila. Naime, na video-zapisu vidi se beli mačak koji sedi u neposrednoj blizini vrata i mjauče, međutim, njegovo mjaukanje nimalo nije nalik onom na koje navikli. Tako se jasno može čuti kako on doziva "mamu" (mom na engleskom se čita kao mam i znači mama).

Svi koji su videli snimak tvrde da je to primer ljubavi koju je životinja dobila od ljudi, ali priznaju i da je krajnje šokantno, pa i jezivo, čuti kako mačka zvuči.

00:38

PANTER MOŽE DA BUDE GODINAMA OKO NAS, A DA GA NE PRIMETIMO! Biolog o slučaju divlje mačke u Apatinu: Bilo bi blaže da je lav!

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.