OVU GLUMICU OBOŽAVA CELA SRBIJA, A NE ZNATE DA JE ONA MAJKA MARKA JANKETIĆA: Nećete verovati o kome je REČ (FOTO)
Marko Janketić, Foto: Printskrin: RTS

pogađajte

OVU GLUMICU OBOŽAVA CELA SRBIJA, A NE ZNATE DA JE ONA MAJKA MARKA JANKETIĆA: Nećete verovati o kome je REČ (FOTO)

Na danima Jugoslovenskog dramskog pozorišta 2019. godine dodeljena mu je nagrada za za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević”, za ulogu Vlajka Mujića u predstavi „Vrat od stakla”

Objavljeno: 12:53h

Marko Janketić je srpski filmski, televizijski, pozorišni i glasovni glumac.

Rođen je u Beogradu 1983. godine. Glumu je diplomirao 2007. godine na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, u klasi profesora Borisa Isakovića. Bavi se sinhronizacijom filmova i serija za studije Laudvorks, Livada Beograd, Mobi i Prizor.

Na danima Jugoslovenskog dramskog pozorišta 2019. godine dodeljena mu je nagrada za za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević”, za ulogu Vlajka Mujića u predstavi „Vrat od stakla”.

1 / 4 Foto: youtube/printscreen

Otac mu je bio poznati glumac Mihailo Miša Janketić.

Nakon što je diplomirao na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu počele su da pristižu i brojne druge uloge. Tako je u Sartrovom (Jean-Paul Sartre) komadu „Prljave ruke“ u režiji Nikite Milivojevića scenu delio sa svojim profesorom Borisom Isakovićem,Svetozarom Cvetkovićem, Milicom Mihajlović, Feđom Stojanovićem i drugima.

Marko Janketić
foto: Dragan Kadić

U Narodnom pozorištu igrao je Oresta u komadu „Elektra“ i Gileta u predstavi „Naši sinovi“. Sarađivao je i sarađuje s Ateljeom 212 na predstavi„Pedeset udaraca“ i pomenutom komadu „Prljave ruke“. U „Razbijenom krčagu“ tumači Ruprehta, a u predstavi „Mesec dana na selu“ Aleksija Nikolajeviča Beljajeva. Marko igra Gospodina Ponca u predstavi „Tako je (ako se vama tako čini)“, Petra u „Šumi“ i Lorana u „Tartifu“. Sekretar je u Ibsenovoj „Nori“, a Pavle Marić u predstavi „Pokojnik“. Janketić je u periodu od 2017. do 2019. godine dva puta dobio Godišnju nagradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Marko Janketić
foto: Marina Lopičić

Prvu glavnu ulogu na filmu Janketić je ostvario u drami „Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“. Njegovu partnerku je igrala francuska glumica Džuli Gedžet (Julie Gayet), dok su ostale uloge tumačile Anita Mančić, Nada Šargin i drugi.

Sa kolegama Aleksandrom Berčekom, Leonom Lučevim, Nebojšom Glogovcem i drugima je 2013. godine snimio antiratnu melodramu „Krugovi“ u režiji Srdana Golubovića. Film je inspirisan pričom o srpskom vojniku Srđanu Aleksiću koji je poginuo spasavajući svog prijatelja Bošnjaka.

Marko Janketić
foto: Vladimir Sporčić

Sa rediteljem Darkom Bajićem i scenaristima Gordanom Mihićem i Nebojšom Romčevićem sarađivao je na filmu „Bićemo prvaci sveta“. Priča prati razvoj jugoslovenske košarke, a Marku je poverena uloga Aleksandra Nikolića, košarkaša i trenera koji je ostavio neizbrisiv uticaj u popularizaciji tog sporta na našim prostorima.

Sa rediteljem Olegom Novkovićem ponovo je sarađivao na drami „Otadžbina“, a sa britanskim scenaristom je radio na francusko-britanskoj kriminalističkoj dramskoj mini-seriji „Poslednji Panteri“ („The Last Panthers“).

Marko Janketić
foto: Damir Dervišagić

Ulozi inspektora Mirka Pavlovića vratio se u kriminalističkoj seriji „Državni službenik“, čija prva sezona je premijerno emitovana u martu 2019. godine. I ova serija je zabeležila veliku gledanost, pa su reditelji i producenti odlučili da snime i treću sezonu.

Mihajlo Miša Janketić oženjen je dugi niz godina sa Svjetlanom Knežević, balerinom i glumicom s kojom ima decu Ivu, Radomira, Marka, i Milicu.

Talenat je što je logično nasledio od oca i majke. Njegova majka retko se pojavljuje u medijima.

- Svjetlana je bila vrlo mlada kada smo se sreli u Sarajevu. Imala je 16 a ja 28 godina. Bila je veoma lepa devojčica. I dan-danas je lepa. Bila je zaljubljena u drugog mladića. Tada sam bio zreo čovek, dosta rano sam delovao autoritativno. Hteo sam brže da ostarim. Oni su se razišli, pa sam je tešio. Govorio sam joj se se ne sekira, da ću se, kada bude odrasla, oženiti njom. Baš je tako bilo. Kad je imala 22 godine, otišao sam u Sarajevo, uzeo je i oženio. Održao sam obećanje. Istina, u međuvremenu je bilo nekih malih pesmica i nekih pisama, jer ona je tad učila baletsku školu u Sankt Petersburgu, u Lenjingradu, a ja sam bio ovde, pa smo se malo dopisivali. I, eto, tako, i tu prođe 40 godina, maltene- rekao je pre nekoliko godina za domaće medije.

(Espreso/PulsOnline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.