NIKO NE ZNA DA JE OVAJ ČOVEK OTAC GIDRE: Svi ste čuli ZA NJEGA, ostaćete u NEVERICI
Gidra, Foto: Printskrin/RTS

iznenađujuće

NIKO NE ZNA DA JE OVAJ ČOVEK OTAC GIDRE: Svi ste čuli ZA NJEGA, ostaćete u NEVERICI

Filmsku karijeru započinje 1955. godine epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića Ešalon doktora M., nakon koje je usledio bogati kinematografski opus. Glavne i veće sporedne uloge je igrao u više od trideset domaćih filmova, a snimao je i u Italiji

Objavljeno: 12:45h

Dragomir Bojanić Gidra je bio srpski i jugoslovenski filmski, televizijski i pozorišni glumac. Ostvario je preko sto uloga u filmovima i TV serijama, a filmski serijal Lude godine je obeležio njegovu karijeru, a uloga Žike Pavlovića u tom serijalu smatra se remek delom srpskog glumišta. Bio je oženjen glumicom Ljiljanom Kontić.

Gidra je rođen u Kragujevcu 13. juna 1933. godine. U ranoj mladosti život ga je postavio pred najveće izazove, pošto je nakon Drugog svetskog rata izgubio oba roditelja i ostao siroče.

Dragomir Bojanić Gidra
foto: Pritnscreen

Bio je član amaterskog pozorišta „Sveta Mladenović“ iz kojeg je prešao u Kragujevačko narodno pozorište, čiji je bio dugogodišnji član. Potom upisuje Akademiju za pozorišnu umetnost i, kao student prve godine, počinje da igra Mitketa u Narodnom pozorištu u predstavi Koštana, ostvarivši prvu veliku ulogu. Od 1964. do 1966. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) u Beogradu.

Filmsku karijeru započinje 1955. godine epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića Ešalon doktora M., nakon koje je usledio bogati kinematografski opus. Glavne i veće sporedne uloge je igrao u više od trideset domaćih filmova, a snimao je i u Italiji. Pod pseudonimom „Entoni Gidra“ (Anthony Ghidra), Dragomir Bojanić je šezdesetih godina u Italiji snimio desetak vesterna i akcionih filmova. Nadimak Gidra (Qhidra) u prevodu znači „zmija”. Za ulogu u filmu Balada o revolverašu (1967) režisera A. Kaltabijana dobio je i nagradu.

1 / 4 Foto: Youtube printscreen/Jugoslavija®

Na festivalu u Puli 1974. godine je osvojio Zlatnu arenu za ulogu partizana Tadije Čemerkića u filmu Radomira Šaranovića Svadba (1973) nastalom prema istoimenom romanu Mihaila Lalića. Iako je snimio veliki broj filmova, najveću popularnost, širom SFRJ, stekao je ulogom Žike Pavlovića — koju je, u deset delova filma Lude godine, igrao od 1977. do 1992. godine. Takođe je ostao poznat i po ulozi kaplara Janićija u filmu Marš na Drinu, Žike Mitrovića iz 1964. godine.

Najveću popularnost na televiziji je stekao 1972. godine, ulogom majstor Laleta u seriji Majstori. Takođe je ostao poznat i po ulozi agenta Mikule u seriji Povratak otpisanih iz 1978, kao i Krstivoja Krstića u popularnoj seriji Vruć vetar iz 1980. godine.

Dragomir Bojanić Gidra
foto: Printscreen

Njegova supruga, Ljiljana Kontić, takođe je bila glumica. Venčali su se 1966. godine. Sa njom ima ćerku Jelenu, rođenu 1970. godine.

Preminuo je 11. novembra 1993. godine, u Beogradu, od raka jetre. Tokom lečenja bio je na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Gidra
foto: Printscreen

Gidrina majka Novka umrla je od tuberkuloze, a kada je glumac imao devet godina, streljali su njegovog oca Jocu, koji je bio oficir Jugoslovenske vojske i pripadnik Garde. Majka mu je bila profesorka Ženske gimnazije, a otac oficir Kraljeve garde. Nije bio ni na čijoj strani. Čuvao je Oplenac.

(Espreso / Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.