RETKO KO ZNA DA JE OVAJ ČOVEK BRAT BATE STOJKOVIĆA: Srbi ga VRLO dobro ZNAJU, da se NAJEŽITE
Danilo Bata Stojković, Foto: Printskrin/RTS

šok

RETKO KO ZNA DA JE OVAJ ČOVEK BRAT BATE STOJKOVIĆA: Srbi ga VRLO dobro ZNAJU, da se NAJEŽITE

Tokom cele karijere, Bata Stojković bio je veoma popularan, ali nikada nije hteo da daje intervje i da se fotografiše, već je sve to vešto izbegavao, te je tako doneo odluku da se u strogoj tajnost venča za Olgu Stojković

Objavljeno: 09:16h

Legendarnog glumca Danila Batu Stojkovića svi pamete po brojnim ulogama kao što su Petrov otac iz "Varljivog leta 68" ili kao Lakija Topalović iz "Maratonaci trče počasni krug”. Da je živ on bi ovih dana proslavio bi 84. rođendan, a brojne uspomene i njegove najveće tajne čuva supruga Olga koja je bila njegov životni saputnik više od tri decenije

I kako to obično biva prvi put tada buduću suprugu Bata Stojković upoznao je u pozorištu, ali su se tajno venčali tek posle trideset godina.

Danilo Bata Stojković
foto: Printscreen/Youtube

Tokom cele karijere, Bata Stojković bio je veoma popularan, ali nikada nije hteo da daje intervje i da se fotografiše, već je sve to vešto izbegavao, te je tako doneo odluku da se u strogoj tajnost venča za Olgu Stojković.

Tokom detinjstva nije voleo da ide u školu što je dovelo do toga da je ponavljao razred. Prema pričama koje godinama kruže u glumačkim krugovima, Bata je u tinejdžerskom dobu odlazio kod brata Živorada na Goč, a u neposrednoj blizi se nalazila škola koju je stariji Stojković sazidao posle rata.

1 / 4 Foto: Printscreen

Upravo tu je učio za popravne ispite, jer je kako kažu bio inteligentan, ali nestašan, što je dovelo do toga da je sa 14. godina ponavljao razred, baš u dobu kada je doneo odluku da zakorači u svet glume. Nije iznenađujuće jer je rastao na Čuburi, gde je pod okriljem svog doma slušao razgovore o književnosti, umetnosti i istoriji.

Njih dvoje nisu imali dece, ali je su zato imali štićenicu o kojoj su brinuli:

- Iako nismo imali svoju, brinuli smo se o mnogo tuđe dece. Naša štićenica je Radmila Pavlović, ćerka njegovih najboljih prijatelja. Nije živela kod nas, ali smo veoma brinuli o njoj - rekla je u jednom intervju supruga glumca.

Danilo Bata Stojković
foto: Printscreen

Glumac koji je za svojih nepunih 68 godina ostvario osamdesetak pozorišnih uloga i pedesetak filmskih, uz veliki broj ostvarenja u TV-serijama golemog odjeka u najširoj javnosti, Stojković je radio i sagorevao kao da ima tri života.

Ostvario je veliki broj uloga na filmu i u pozorištu. Najpoznatije su mu uloge u filmovima Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug i Balkanski špijun, za koje je nagrađivan brojnim nagradama.

Preminuo je 16. marta 2002. godine, u 68. godini posle teške bolesti, a njegova urna je nakon kremacije smeštena u rozarijum beogradskog Novog groblja.

Danilo Bata Stojković
foto: Printscreen

Pozorišnu karijeru započeo je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1959), a 1962. postao je stalni član ansambla Ateljea 212. Publika ga je posebno zavolela u „Zvezdara teatru”, u ulogama koje je Dušan Kovačević pisao za njega. Prvi put na scenu JDP izašao je 1956. godine i igrao slugu u „Magbetu”, a godinu dana kasnije pojavio se kao agent u predstavi „Troje” na sceni Ateljea 212.

Stojković se pojavio u ulozi alkoholičara u filmu „Poseban tretman“ Gorana Paskaljevića, a zatim je ponovo radio sa Šijanom u komediji „Maratonci trče počasni krug“. Film, koji priča o porodici grobara u sukobu sa porodicom lokalnih pljačkaša, bio je još jedan uspeh za Stojkovića i Šijana i zadržao je kultni status do današnjih dana.

Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković
foto: Printscreen/Youtube/Nocni Predator

Filmsku karijeru je započeo ulogom u filmu „Izdajnik“ iz 1964. Usledio je niz televizijskih i manjih filmskih uloga, a najvažnije su bile uloge u filmovima „Majstor i Margarita“ (1972), „Čuvar plaže u zimskom periodu“ (1976) i Pas koji je voleo vozove (1977). Takođe je igrao i oca jednog od likova u seriji „Grlom u jagode“. Poznat je i po ulozi malog antagoniste u filmu Gorana Markovića „Nacionalna klasa“ (1979).

Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu ga je primio Tomislav Tanhofer, a diplomirao je kod Josipa Kulundžića 1959. godine, ulogom Đorđa Crnojevića iz Jakšićeve „Jelisavete” i Kapetana vatrogasca iz „Ćelave pevačice”.

Danilo Bata Stojković
foto: Printscreen/Youtube

Odrastao je na Čuburi, uz rođenog brata Žiku, potonjeg poznatog beogradskog intelektualca i publicistu.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.