NIKO NE ZNA DA JE OVA OSOBA U KRVNOM SRODSTVU SA ISIDOROM BJELICOM: Nećete VEROVATI o KOME se RADI
Foto: Damir Dervišagić

pogldajte

NIKO NE ZNA DA JE OVA OSOBA U KRVNOM SRODSTVU SA ISIDOROM BJELICOM: Nećete VEROVATI o KOME se RADI

1998. godine je u izdanju Narodne knjige izašao roman „Tajni život slavnih Srpkinja“ u kome se pominju nepoznanice iz života Desanke Maksimović, Isidore Sekulić, Teodore Marković alias Dore Mar, Ksenije Atanasijević, Milene Pavlović Barili, Anice Savić Rebac, itd

Objavljeno: 19:42h

Isidora Bjelica, bila je, jedna od najtiražnijih srpskih književnica, filmski kritičar, režiser i autor pozorišnih komada. Važi za skandal majstora i jednu od najkontroverznijih ličnosti na Balkanu. Osim po bestselerima, poznata je po šeširima koji su vremenom postali njen zaštitni znak. 1998. godine je u izdanju Narodne knjige izašao roman „Tajni život slavnih Srpkinja“ u kome se pominju nepoznanice iz života Desanke Maksimović, Isidore Sekulić, Teodore Marković alias Dore Mar, Ksenije Atanasijević, Milene Pavlović Barili, Anice Savić Rebac, itd.

Isidora Bjelica
foto: pintscreen

2000. godine je objavila: „Princeze di Montenegro“, priču o četiri Crnogorke koje su odredile budućnost savremene Evrope više nego svi muškarci zajedno i „Sajber Aristotel“ koju jedni smatraju stručnom literaturom, drugi drskim izazovom nauci, treći utemeljenjem tehno-trilera u umetničku klasiku. Potpisala je prvi srpski nezavisni film „Dorćol-Menhetn“. 2002. godine su u izdanju Knjiga komerca izašle: „Ko je ko stvarno u Srbiji“, knjiga koju je napisala sa suprugom Nebojšom Pajkićem i „Tajne vladara Serbskih“, prvi deo istorijske trilogije u kome govori šta se dešavalo pre, za vreme i posle kosovske bitke.

1 / 4 Foto: Printscreen Instagram

Usledio je roman „Najveće misterije Srbske istorije“ u kome raspravlja o temama kao što su: tajna misija Svetoga Save, zašto je Vuk Branković oklevetan, zašto je Jerina nazvana prokletom, da li se Tito ili Draža borio protiv Nemaca, itd.

Isidora Bjelica
foto: Marina Lopičić

2007. godine je objavila roman „Srpkinja“ u kome opisuje život Milice Stojadinović Srpkinje, naše izuzetno darovite i zaboravljene pesnikinje. U izdanju Lagune je izašap putopis „Put oko sveta za 25 dana“ u kome čitaoce vodi kroz egzotične prostore i brojne vremenske zone poigravajući se sa ljudskom sudbinom. Isidora je napisala preko 40 knjiga koje su prevođene na engleski, ruski, francuski, slovenački, makedonski i španski jezik. Autor je više pozorišnih komada i radio drama od kojih je najveći uspeh imala ona o Isidori Sekulić. Režirala je komediju „Sarajka u Beogradu“ koja je deset godina punila hale. Donela joj je prestižnu nagradu za najbolji tekst i režiju na internacionalnom festivalu u Sarajevu.

Isidora Bjelica
foto: Printskrin/Instagram/isidorabjelicapajkic

Dobitnica je: dva Beogradska pobednika za književnost, dva Zlatna bestselera, Samsungove nagrade za kulturu, nagrada Gala pisac TV Politike 2002, Najvoljenije žene 21. veka, Karić nagrade za publicistiku, nagrade „Dragiša Kašiković“ za publicistiku, nagrade za književnost studenata Sorbone i drugih nagrada za humanitarne angažmane.

Isidora Bjelica
foto: printscreen

Otac Dimitrije Bjelica, poznati šahovski pisac i novinar, ju je vaspitao da postane ultramoderna ličnost, dok ju je deda Dušan Đurović učio konzervativnim vrednostima. Bio je predsednik Udruženja književnika pa su u njihov stan svraćali pisci poput Ive Andrića i Meše Selimovića. Isidora je bila jako vezana za dedu i on ju je naučio da čita i piše kada je imala samo četiri godine. Otac je kući dovodio poznate šahiste i zvezde kao što su Liz Tejlor i Ričard Barton. Majka je bila zadužena da je izvlači iz nevolja u koje je zapadala zbog osobina i stavova koji su kontrirali primitivnoj sredini u kojoj je živela.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.