EVO KOLIKO JE ZAPRAVO VISOK NIKOLA ĐURIČKO: Ostaćete u čudu
Foto: Dragana Udovičić

iznenađujuće

EVO KOLIKO JE ZAPRAVO VISOK NIKOLA ĐURIČKO: Ostaćete u čudu

Osvojio je nagradu Zorana Radmilovića (2011), nagradu Miloša Žutića (2015) i nagradu za najboljeg glumca na FEST-u (2021)

Objavljeno: 19:12h

Nikola Đuričko je srpski glumac.

Podjednako aktivan na filmu, televiziji i u pozorištu, prvu zapaženiju ulogu ostvario je 1989. godine u filmu Poslednji krug u Monci.

Osvojio je nagradu Zorana Radmilovića (2011), nagradu Miloša Žutića (2015) i nagradu za najboljeg glumca na FEST-u (2021).

Rođen je u Beogradu kao sin Nikole, pilota, i Mile, zdravstvenog radnika. Unuk je glumice Tomanije Đuričko i brat glumca Đorđa Đurička.

1 / 4 Foto: Vladimir Šporčić

Vodio je emisiju Karaoke obračun i član je grupe Kuguarsi. Oženjen je Ljiljanom Nešić (od 7. juna 2002) sa kojom ima kćerku Nađu i sina Đorđa.

Četiri meseca je radio sa Mikom Aleksićem i spremao se za prijemni ispit na Fakultetu dramskih umetnosti. Od 680 kandidata koji su se prijavili, Nikola je bio među 16 koji su primljeni. Bio je u klasi profesora Milenka Maričića i Branislava Mićunovića. Studirao je sa Aleksandrom Janković, Dejanom Lutkićem i Borisom Milivojevićem.

Nikola Đuričko
foto: Nebojša Mandić

1984. godine Nikola je ostvario ulogu u filmu „Šta je s’ tobom, Nina“. Njegov celokupni tekst se sastojao od dve reči i priznao je da je ulogu dobio jer je režiserka Gordana Boškov prijatelj njegove porodice. Iste godine je igrao u televizijskoj seriji „Mali princ“. 1998. godine je bio srednjoškolac Milić Gavranić Tupa koji se sprema za takmičenje u boksu. Malo mu je falilo da pogine tokom snimanja scene u kojoj se trkao sa vozom. Nije krenuo na vreme, već je čekao da se voz približi i tada je počeo da trči. Glumac se sapleo i pao, ali neko od prisutnih mu je pomogao da se skloni.

Nikola Đuričko
foto: Dragana Udovičić

2010. godine je imao malu ulogu u filmu Đorđa Blaševića „Kao rani mraz“. Bilo mu je drago što ga je poznati kantautor pozvao da igra u njegovom prvencu. Takođe je igrao visokog sportskog funkcionera Živkovića u filmu „Montevideo, Bog te video“. 2011. godine je bio narator u dokumentarnom filmu „Bijelo dugme“ koji je prikazan i u Sjedinjenim Američkim Državama. Dodeljena mu je jedna od glavnih uloga u režijskom prvencu Anđeline Džoli „U zemlji krvi i meda“. Bio je vojnik Darko koji se tokom rata u Bosni zaljubio u muslimanku. U tom periodu Nikolin agent je bio Dalas Smit koji je zastupao velike svetske zvezde kao što su: Kejt Vinslet, Kira Najtli, itd.

Nikola Đuričko
foto: Dragana Udovičić

2015. godine mu je dodeljena glavna uloga u filmu „Poslednji i prvi“. Igrao je anesteziologa Mihajla Lubardu, bivšeg učesnika „srpskog ruleta“, koji je stavio život na kocku da bi zaštitio svog mlađeg brata. Za potrebe ovog filma glumac je imao treninge brze vožnje i naglih zaokreta koji su mu se dopali. Većinu opasnih scena je snimao sam. Takođe je imao epizodnu ulogu u američkoj seriji „Legende“. Nikola je direktor Udruženja glumaca Srbije. Više puta je izjavio da naši glumci nemaju prava koa njihove kolege iz drugih zemalja. Zalagao se za izmenu Zakona o autorskim i srodnim pravima kako bi i njima pripale naknade koje postoje za muzičare.

nikola đuričko
foto: Filip Plavčić

Visok je 185 cm.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.