RETKO KO ZNA DA JE ONA ĆERKA DESIMIRA STANOJEVIĆA: Zinućete kada vidite sa KIM je u BRAKU (FOTO)
Foto: Marina Lopicic

iznenađujuće

RETKO KO ZNA DA JE ONA ĆERKA DESIMIRA STANOJEVIĆA: Zinućete kada vidite sa KIM je u BRAKU (FOTO)

Počeo je da glumi u niškom Narodnom pozorištu 1970. godine. Za dve decenije u ovom pozorištu odigrao je više od 80 uloga

Objavljeno: 21:53h

Desimir Stanojević je bio srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac, reditelj i pevač, koji je prepoznatljivost stekao ulogom Vukašina Golubovića u seriji „Srećni ljudi“. Rođen je 7. oktobra 1950. godine u Nišu, a preminuo 10. marta 2020. godine u Beogradu. Sa suprugom Nadom je imao dve ćerke, Ninu i Sanju.

Počeo je da glumi u niškom Narodnom pozorištu 1970. godine. Za dve decenije u ovom pozorištu odigrao je više od 80 uloga. Početkom 90-ih godina 20. veka preselio se u Beograd, a matična kuća mu je postalo Pozorište na Terazijama.

Igrao je u mjuziklima „Ivkova slava“, „Cigani lete u nebo“, „Maratonci trče počasni krug“ i drugima. Više od stotinu puta je utelovio Aleksisa Zorbu u mjuziklu „Grk Zorba“.

Režirao je predstave „Violinista na krovu“, „Kalčine priče“, „Neka pesma boli“ i druge. Dobitnik je više glumačkih nagrada i priznanja.

Desimir Stanojević
foto: Marina Lopičić

Desimir Stanojević je rođen 1950. godine u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju školu, te napravio svoje prve glumačke korake. Jednom prilikom je kazao da je rano zavoleo glumu, a 1970. godine je postao član Narodnog pozorišta u Nišu.

7. oktobra 1979. godine je u rodnom gradu, zajedno sa dvojicom drugara i ljubitelja umetnosti, osnovao Omladinsko pozorište“Treća polovina“. Kroz ovo pozorište prošlo je više o šest stotina mladih glumaca, a stalni ansambl danas broji dvadesetak članova.

U njemu su igrane predstave „Ljubavni zov Marka Mrče“, „Doviđenja do zvezda“, „Opusti se sine“, „Mesna zajednica 2004“, „Gangsterbajteri“, „Pljuni i zaigraj“ i mnoge druge. Komad „Ribarenje na asfaltu“ je igran širom bivše Jugoslavije, a dobio je i nekoliko priznanja na gostovanjima u Zagrebu.

1 / 4 Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Printscreen

Posebno se izdvajaju njegove uloge u mjuziklima „Ivkova slava“, „Maratonci trče počasni krug“,“Cigani lete u nebo“, te čuveni mjuzikl „Grk Zorba“ koji je sam režirao i u kome je igrao glavnu ulogu. Reditelj Mihajlo Vukobratović ga je ponovo spojio sa Samardžićem tokom snimanja filma i serije „Policajac sa Petlovog brda“. Film je objavljen 1992. godine, a svoju televizijsku verziju je dobio godinu dana kasnije. Stanojeviću je u oba projekta pripala uloga dirigenta. Tokom 2010. godine glumio je Governa Giljotija (Governo Giolitti) u italijanskom TV filmu „Lo scandalo della Banca Romana“. Reč je o projektu u kome su, pored italijanskih glumaca, igrali i srpski glumci Predrag Ejdus, Tanasije Uzunović, Irfan Mensur i drugi. Pojavio se i u jednoj od epizoda popularne humoristične TV serije Radoša Bajića pod nazivom „Selo gori,a baba se češlja“. Desimir je glumio poštanskog službenika u šestoj sezoni koja je premijerno emitovana na RTS-u od oktobra 2016. do januara 2017. godine.

Desimir Stanojević
foto: Printscreen / Youtube

Desimir Stanojević je preminuo 10. marta 2020. godine u 70. godini. Tri dana kasnije održana komemoracija u Nišu kojoj su prisustvovali članovi porodice, rodbina i prijatelji, ali i veliki broj njegovih kolega glumaca, režisera i scenarista.

Preminuo je 2020. godine, a iz sebe je ostavio dve ćerke, Ninu i Sanju.

Desimir Stanojević
foto: printscreen

Ono što je u javnosti malo poznato je, da je njegova ćerka Nina već više od dve decenije u srećnom braku sa glumcem Zoranom Ćosićem. Desimir i on igrali su zajedno u popularnoj seriji, a jednom prilikom, Stanojević je gostujući u jednoj emisji ispričao i kakav odnos ima sa zetom odnosno kolegom.

- Imao sam sreću da je moj prvi zet, Ninin muž, Zoran Ćosić moj kolega glumac. Od prvog dana imali smo o čemu da pričamo, a da ja ne budem strogi otac, a on uplašeni zet. Moje iskustvo sa tastom, koji je bio strog i poslovan, a ja mlad i zelen učinio je da budem drugačiji. Moj tast je i dva dana pred svadbu tražio da Nada dođe kući u devet uveče. Prvih dvadeset pet godina našeg braka proteklo je kao ozbiljan tast i neozbiljan zet. Sada, posle 36 godina braka, došli smo do dobrih familijarnih odnosa – pričao je Desimir tada i otkrio razlog njihovog pomirenja:

- Između Nine i Zorana je čak u jednom trenutku i došlo do prekida zabavljanja. U to vreme nam je bila slava pa sam Ćoleta, kao svog kolegu, pozvao na slavu. Nina za to nije znala. Nije prošlo ni pet dana, a oni su se pomirili, a za dva meseca već su počeli da žive zajedno – zaključio je legendarni glumac tada.

Nina i Zoran Ćosić u braku su više od dve decenije, a 2003. godine, postali su roditelji ćerke Natalije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.