OVO JE PRAVO POREKLO LJILJANE BLAGOJEVIĆ: Nećete moći da POVERUJETE u ovu ISTINU
Foto: Zorana Jevtić

otkriveno

OVO JE PRAVO POREKLO LJILJANE BLAGOJEVIĆ: Nećete moći da POVERUJETE u ovu ISTINU

Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Zemunu, a bila je i član dečije glumačke grupe koju je pri Radio Beogradu držao Bata Miladinović

Objavljeno:

Ljiljana Blagojević je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica.

Rođena je u Zemunu 1955. godine.

Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Zemunu, a bila je i član dečije glumačke grupe koju je pri Radio Beogradu držao Bata Miladinović. Uprkos tome što se glumom bavila odmalena, nije imala veliku želju da bude glumica. Nakon Zemunske gimnazije upisala je hemiju, sa ciljem da se zaposli u "Galenici". Posle druge godine hemije, odlučuje da napusti ovaj fakultet i upiše glumu.

Fakultet dramskih umetnosti, odsek za glumu diplomirala je, sa ocenom deset, u klasi prof. Milenka Maričića. Studirala je zajedno sa Mirjanom Karanović, Merimom Isaković i Mimom Karadžićem.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ Ghostshadow Shadowghost II

Na trećoj godini glume dobija šansu da se pojavi u filmu Boško Buha, a prvu glavnu ulogu ostvaruje 1981. godine u filmu Emira Kusturice Sjećaš li se Doli Bel. Uporedo sa filmom, debituje i u pozorištu, u početku kao slobodan umetnik, da bi 1996. godine postala prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Udata je za dramskog pisca i reditelja Sinišu Kovačevića sa kojim ima ćerku, glumicu Kalinu Kovačević. Zajedno sa suprugom, Ljiljana je osnovala producentsku kuću „AVE SERBIA“ i bila producent filmova „Sinovci“ i „Maša“, kao i serije „Gorki plodovi“. Osnivač je Odseka za pozorišnu i filmsku umetnost na Sinergija univerzitetu u Bijeljini, gde je predavala glumu, a od školske 2020/21 je redovni profesor glume na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.

Ljiljana Blagojević
foto: Marina Lopičić

Dobitnica je najznačajnijih nagrada i priznanja na ovim prostorima, a neke od njih su: Nagrada Žanka Stokić, Sergej Bondarčuk, Carica Teodora, Nagrada Joakim Vujić, Zlatni beočug, Zlatna antena itd.

Tokom snimanja serije Doktorka na selu, Toma Zdravković, koji je pisao muziku za tu seriju, napisao je i posvetio Ljiljani pesmu "Za Ljiljanu":

U jednoj sceni filma Boško Buha trebalo je da glumci i statisti pređu preko reke, držeći se za konopac. Međutim, konopac je pukao i rečna struja ih je sve povukla u dubinu. Na sreću nije bilo povređenih, a Ljiljani je pomogao jedan statista.

Ljiljana Blagojević
foto: Damir Dervišagić

Na filmu debituje 1978. godine epizodnom ulogom u filmu Boško Buha, a prvu glavnu ulogu ostvaruje 1981. godine u filmu Emira Kusturice Sjećaš li se Doli Bel. Do sada je snimila više od 50 filmova, za koje je nagrađivana najznačajnijim nagradama. Zapažene uloge ostvarila je i u filmovima: Miris dunja, Svečana obaveza, Lakši slučaj smrti, Sinovci i Zavet.

Na televiziji debituje 1982. godine glavnom ulogom u seriji Doktorka na selu. Vrhunac svoje popularnosti ostvaruje ulogom kraljice Drage Mašin u TV-seriji Kraj dinastije Obrenović. Nakon toga, izvesno vreme ne glumi na televiziji, sve do serije Gorki plodovi, čiji je jedan od producenata i sama bila. Ponovljeni uspeh doživljava u serijama Miris Kiše na Balkanu i Budva na pjenu od mora.

Ljiljana Blagojević
foto: Prinscreen

Njeni roditelji Vlado i Spasenija su iz Bijeljine, ali su se upoznali i venčali u Beogradu. Ubrzo su se razveli i Ljiljana je ostala da živi sa majkom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.