OVU ISTINU IZ ŽIVOTA BOGDANA DIKLIĆA NIKO NE ZNA: Cela Srbija će ZANEMETI
Bogdan Diklić, Foto: Damir Dervišagić

saznajte

OVU ISTINU IZ ŽIVOTA BOGDANA DIKLIĆA NIKO NE ZNA: Cela Srbija će ZANEMETI

Ljubav prema glumi Bogdan Diklić je otkrio tokom tinejdžerskih dana, zato je 1972. godine upisao tadašnju Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu

Objavljeno:

Bogdan Diklić je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac koji je od 1976. godine do danas (2021. godine) snimio preko 145 filmova i serija, te ostvario neke od najznačajnijih uloga u pozorištu.

Ljubav prema glumi Bogdan Diklić je otkrio tokom tinejdžerskih dana, zato je 1972. godine upisao tadašnju Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Još kao student počeo je da dobija prve uloge u pozorištu i na filmu.

1 / 6 Foto: Emilija Jovanović

U periodu od 175. do 1995. godine bio je stalni član ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je odigrao veoma značajne uloge u brojnim predstavama. Nakon toga je prešao u Jugoslovensko dramsko pozorište, ali je sarađivao i sa drugim teatrima u Beogradu. Prvu ulogu na velikom platnu dobio je 1975. godine i to u filmu „Sarajevski atentat“. Od tada do danas odigrao je preko osamdeset veoma bitnih uloga u filmovima i serijama. Za svoj talenat, trud i rad dobio je dve „Zlatne arene“ i brojne druge nagrade.

Bogdan Diklić
foto: Ivan Stojanović

Kako je jednom prilikom ispričao, odluku da pokuša da upiše glumu doneo je u trećem razredu srednje škole kada je u amaterskom pozorištu igrao Tiresija u Sofoklovoj drami „Antigona“.

Zato se 1972. godine zaputio u Beograd. Priznao je da je promena sredine i napuštanje roditeljskog doma za sina jedinca bio šok. Međutim, primljen je na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju (današnji Fakultet dramskih umetnosti – FDU) u klasu profesorke Ognjenke Milićević. Na istoj klasi bili su i Lazar Ristovski, Radoš Bajić, Zlata Petković, Gordana Kosanović, Ivan Klemenc, Srđan Dedić, Gordana Pavlov, Ljiljana Stjepanović, Slavoljub Fišeković i Milorad Jekić.

Bogdan Diklić
foto: Ivan Stojanović

Još kao student počeo je da glumi i na filmu i u pozorištu, a vrlo rano je postao član ansambla Narodnog pozorišta. Retki su glumci koji uspevaju da sa samo 22 godine postanu članovi ansambala nekog od velikih pozorišta. Ipak, to je 1975. godine pošlo za rukom Bogdanu Dikliću čija je matična kuća postalo Narodno pozorište u Beogradu.

Bogdan Diklić
foto: Marko Đoković

Bogdan Diklić je rođen 1953. godine u Bjelovaru. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a ljubav prema glumi rodila se tokom tinejdžerskih dana.

Sve ga manje ima i u teatru.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.