OVA PLAVUŠA JE BAJDENOVA ŽIVA RANA: Isplivalo šta su sve radili, AUU (FOTO)
Bajden, Foto: Profimedia

tragedija

OVA PLAVUŠA JE BAJDENOVA ŽIVA RANA: Isplivalo šta su sve radili, AUU (FOTO)

Tog 18. decembra 1972. nedavno izabrani senator Džo Bajden otputovao je u Vašington da obavi formalnosti regrutacijom osoblja u lokalnoj političkoj kancelariji.

Objavljeno: 10:35h

Tragedije u životu Džoa Bajdena su se nizale jedna za drugom. Prvo su njegova prva žena i jednogodišnja ćerka poginule u saobraćajnoj nesreći. Kasnije mu je sin umro od raka. Džil, današnja prva dama Amerike, pritekla je u pomoć.

Tog 18. decembra 1972. nedavno izabrani senator Džo Bajden otputovao je u Vašington da obavi formalnosti regrutacijom osoblja u lokalnoj političkoj kancelariji. Mogli ste da osetite prazničnu atmosferu širom Sjedinjenih Država. Dok je Bajden bio u poseti prestonici, njegova supruga Neilia u Delaveru je njihovo troje dece - Naomi, Roberta i Džozefa - odvela u automobil i krenula u potragu za božićnom jelkom.

Na skoro praznom putu, kamion je uleteo u vozačevu stranu automobila. Žena i njena jednogodišnja ćerka preminule su na licu mesta. Dva sina su hospitalizovana. Džo Bajden je za tragediju saznao preko telefona. Odmah se vratio iz Vašingtona i naredne dane proveo u bolničkim krevetima svojih sinova.

1 / 6 Foto: Profimedia

Džozef je imao slomljenu nogu, Robert godinu dana stariji imao je frakturu lobanje.

- Šest nedelja nakon što sam izabran za senatora, moj život se raspao - prisećao se Džo Bajden godinama kasnije u govoru koji je održao na Jejlu.

Džo Bajden, objavio je svoju fotografiju na Instagramu kada je imao 26 godina. Možete videti dobro građenog dečka kako pozira ispred egzotičnih palmi. Nosi crvenu košulju, olovku gurnutu u džep i razoružavajući osmeh.

Pet godina ranije, kada je Bajden imao 21 godinu, on i njegovi prijatelji otišli ​​su na prolećni raspust u Fort Loderdejl na Floridi. Studenti su odlučili da odatle otputuju na Bahame. Kao šalu, on i ostali momci su se umotali samo u beli hotelski peškir i prodefilovali po luksuznom hotelu. Šale, međutim, nisu dugo trajale. Budući predsednik Sjedinjenih Država primetio je da se jedna zanimljiva plavuša sunča pored hotelskog bazena. Svet je stao, ta lepotica je bila Neilia Hunter.

Kako to biva u američkim pričama, devojčicina majka je posle nekoliko dana pitala mladog obožavaoca o njegovim planovima za karijeru. Bez trenutka razmišljanja, Bajden je odgovorio da će postati predsednik.

Žena i ambicije

Uprkos mnogim početnim teškoćama, uglavnom izazvanim nevoljnošću Neilinih roditelja da se venčaju, par se konačno venčao 27. avgusta 1966. godine, dok je Bajden još bio student prava. Ubrzo nakon toga, preselili su se u Delaver. Živeli su na tihom Vuds putu u blizini parka Brendivajn Springs u kolonijalnoj kući od cigle sa četiri spavaće sobe. U roku od tri godine, rođen je njihov prvi sin, Džozef R. "Beau" III. Godinu dana kasnije, rođen je Robert Hanter.

Neilia je skoro ceo život podržavala republikance. Dugi razgovori sa mladim mužem naterali su je da se predomisli i preda demokratama. Bila je i nezavisna. Želela je da doktorira i kasnije predaje engleski. Zauzvrat, Bajden je radio kao advokat.

Jedne noći, oko 2 sata ujutru, nakon dugog razgovora, supružnici su odlučili da će se Džo Bajden okušati u politici. U početku, Neilia je bila skeptična. Smatrala je da njen suprug treba da postane sudija, a da bi izborna kampanja mogla da naškodi njegovoj advokatskoj karijeri.

Te 1972. godine, u noći izbora, posle teže i zahtevnije izborne kampanje, Bajdeni su se ušuškali u Hotel du Pont u Vilmingtonu i tamo čekali rezultate izbora. Na kraju, Bajden je postigao preko 55 procenata. glasova. Imao je 29 godina. Bio je peti najmlađi senator u istoriji SAD. Život mladog para se okrenuo naglavačke.

„Imao sam osećaj da mi se Bog ruga i bio sam ljut“

Kada se Bajden javio na telefon i čuo da je njegova žena imala nesreću, život političara se raspao. U početku je bio ubeđen da treba da podnese ostavku na senatorsku funkciju, da ode kući i brine o dečacima. Njegovi saradnici su se potrudili da ga ubede da to nije najbolji izlaz iz situacije.

Na kraju, Bajden je položio senatorsku zakletvu u bolničkim krevetima svojih sinova. Godinama nakon ženine smrti, priznao je da ne može da se nosi sa životom:

- Počeo sam da shvatam šta ljude vodi očaj. Zašto samoubistvo nije opcija, već racionalna ideja. Imao sam utisak da mi se Bog ruga i bio sam besan – rekao je u jednom od intervjua.

U pomoć je pritekla sestra Džoa Bajdena, koja je živela sa njim u Delaveru. Sam senator je na kraju odlučio da se ne preseli u Vašington. Ostao je kod kuće i na posao je putovao vozom.

Bajden je uveren da je preživeo dramu samo zato što je uspeo da izgradi čvrstu vezu sa svojim sinovima.

- Spasilo me to što sam se fokusirao na svoje sinove – rekao je godinama kasnije, citirao časopis „Vog”.

Odjednom, Džil Džejkobs mu se našla na putu. Upoznali su se zahvaljujući Bajdenovom bratu, dve i po godine nakon smrti njegove prve žene. Biden, je pozvao Džil u bioskop na sastanak. Kada je prvi put došao kod nje, devojka je bila sigurna da od njihove veze neće biti ništa. Bila je na poslednjoj godini studija. Njene kolege su nosile farmerke i pohabane majice. Odjednom, muškarac obučen u sako i mokasine stao je na njenom pragu.

U bioskopu je nešto zaiskrilo. Međutim, kada je Džo Bajden otpratio Džil do njene kuće, ona se na kraju samo rukovala. Uprkos tome, devojka je bila sigurna da se ono što joj se u početku činilo nemogućim tek ostvaruje.

- Otišla sam gore i u jedan sat ujutru nazvala majku da kažem: "Mama, konačno sam upoznala gospodina" - priseća se Džil Bajden u intervjuu za „Vog“.

Još jedan udarac

Džo Bajden je zaprosio pet puta pre nego što je Džil pristala na venčanje. Stalno mu je govorila da još nije vreme. Konačno su se venčali 1977. u Njujorku.

Činilo se da stvari polako dolaze na svoje mesto. Bajden se popeo u političke redove, a Džil ga je podržala u tome. Drama se dogodila 2015. Bajdenov najstariji sin Bo preminuo je od raka mozga. Imao je 46 godina.

- Bio sam pakleno uspešan; moj sin je bio bolji od mene. Bio je bolji od mene u svakom pogledu - rekao je Bajden posle smrti njegovog sina u intervjuu za Stivena Kolberta.

Bo je bio državni tužilac države Delaver. Takođe je radio u Iraku kao vojni sudija. Nakon njegove smrti, Bajden se fokusirao na politiku vezanu za istraživanje raka.

U svim godinama od smrti njegove prve žene i ćerke, a kasnije i smrti njegovog najstarijeg sina, Džil je bila uz njega. U braku su 45 godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.