DŽOZEF BAJDEN UPOZORIO: "Niko od nas ne može pobeći od najgoreg scenarija koje tek predstoji"
Džo Bajden, Foto: Profimedia

predsednik sad

DŽOZEF BAJDEN UPOZORIO: "Niko od nas ne može pobeći od najgoreg scenarija koje tek predstoji"

Američki predsednik se izvinio zbog odluke svog prethodnika u Beloj kući Donalda Trampa da se SAD povuku iz Pariskog sporazuma i uoči dolaska u Glazgov je poručio da se "moć Amerike vraća"

Objavljeno: 18:29h

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas na početku klimatskog samita UN u Glazgovu, da će akcije za obuzdavanje klimatskih promena preduzete u ovoj deceniji biti odlučujuće u sprečavanju patnji budućih generacija.

Američki predsednik je upozorio da „niko od nas ne može pobeći od najgoreg (scenarija) koje tek predstoji ako svet ne uspe da iskoristi ovaj trenutak''.

- Hoćemo li uraditi ono što je potrebno? Ovo je decenija koja će odrediti kakav odgovor ćemo dobiti na to pitanje - ocenio je predsednik SAD, prenosi AP.

Bajden je već imao priliku da se bavi vidljivim pojavnim formama klimatskih promena od poplava i nestabilnih vremenskih prilika, preko suša do devastirajućih požara i mogao je da razmisli o redefinisanju globalne ekonomije, navodi Bi-Bi-Si u izveštaju sa Samita.

Predsednik SAD je pred učesnicima samita u Glazgovu pokušao da prikaže ogromne troškove koji prate ograničavanje emisije ugljen-dioksida kao priliku za otvaranje novih radnih mesta, prelazak na obnovljive izvore energije i električne automobile.

- Možemo da stvorimo okruženje koje podiže životni standard širom sveta. Ovo je i moralni, ali i ekonomski imperativ - poručio je predsednik SAD.

Bajden i njegova administracija suočavaju se sa preprekama u podsticanju domaće javnosti i drugih nacija da se deluje što pre i što brže na klimu, ali zameraju Kini što se nije više posvetila suzbijanju emisija ugljen-dioksida.

Ovaj skup se često proglašava ključnim svetskim događajem za sprovođenje značajnih odluka Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

Američki predsednik se izvinio zbog odluke svog prethodnika u Beloj kući Donalda Trampa da se SAD povuku iz Pariskog sporazuma i uoči dolaska u Glazgov je poručio da se "moć Amerike vraća".

Međutim, neposredno uoči klimatskog samita u Glazgovu, administracija u Vašingtonu nastojala je da ublaži ocekivanja da bi ovaj dvonedeljni skup, u kojem učestvuje više od 100 svetskih lidera, mogao da rezultira nekim velikim pomakom ka značajnom smanjenju emisije gasova koji su štetni za klimu.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.