RUSI IZAZVALI SVEOPŠTU HAVARIJU ZBOG SLOVA NA ČASOPISU: Ukrajinci se "upalili" kao šibice (FOTO)
Elle, Foto: Printscreen/Twitter

opšta havarija

RUSI IZAZVALI SVEOPŠTU HAVARIJU ZBOG SLOVA NA ČASOPISU: Ukrajinci se "upalili" kao šibice (FOTO)

Verovali ili ne, proukrajinskim tviterašima za oko je zapao natpis “Gen Z” na naslovnici, koji dovode u vezu sa čuvenim slovima “Z” kojima su označena ruska oklopna vozila.

Objavljeno:

Američki modni časopis “Elle” saopštio je u utorak raskida sve veze sa svojim ruskim izdanjem nakon što su pristalice Ukrajine optužile rusku filijalu ove kompanije da tajno podržava vojnu akciju Moskve, piše RT.

Verovali ili ne, proukrajinskim tviterašima za oko je zapao natpis “Gen Z” na naslovnici, koji dovode u vezu sa čuvenim slovima “Z” kojima su označena ruska oklopna vozila.

Časopis iz SAD „raskinuo je svoje izdavačko partnerstvo u Rusiji“ i pozvao čitaoce da “nauče kako da podrže narod Ukrajine u ovom trenutku“, navodi se u izjavi objavljenoj na Instagramu. Kao zvaničan razlog navode „nedavne aktivnosti na društvenim mrežama“.

Te aktivnosti su, po svemu sudeći, negativne reakcije na naslovnicu martovskog izdanja Elle Russia. Na njoj se nalazi nekoliko naslova, a sporan je onaj koji glasi: „Životna pravila za Gen Z: savest, zaštita životne sredine, poštenje, post-ironija“. Drugi na dnu kaže: „Generacijo Z, ponovo učinite svet velikim“. Ovaj drugi inače podseća na predizborni slogan bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa “Učinite Ameriku ponovo velikom (Make America great again).

Kritičari predvođeni ukrajinskom modnom kreatorkom Meri Furtas, tražili su od kompanije “Herst”, u čijem je vlasništvu brend “Elle” da prokomentariše slovo “Z” i “fašističku naslovnicu”. Inače ova američka holding kompanija je imala udela u ruskom izdavaču “Elle, Hearst Shkulev Group”, ali se povukla sa ruskog tržišta zbog sukoba u Ukrajini.

Veliko latinično slovo “Z” je u Rusiji postalo simbol podrške vladi i vojsci u jeku, kako RT navodi, “pokušaja Zapada da kazni Rusiju za ono što Kijev i njihove pristalice smatraju činom ničim izazvanom agresijom”.

Rusko izdanje “Elle-a” prvi put se oglasilo o sukobu u Ukrajini 27. februara tako što je na društvenim mrežama napisala reč “mir” na 25 jezika. U nastavku su naveli da na taj način žele da pojasne svoj stav skoro svakoj osobi na planeti, kao i da je ta reč ista u ruskom i ukrajinskom jeziku.

Ova objava je na početku dobro dočekana od strane zapadnih ogranaka brenda “Elle”, ali se situacija brzo preokrenula. Danas mnogi korisnici Tvitera sa Zapada porede slovo “Z” sa nacističkom svastikom, dok u svoje postove i profile stavljaju ukrajinske boje i slogane podrške.

U nedavnom intervjuu, glavna urednica “Elle Ukraine” Sonja Zabuga rekla je da ovih dana piše svoje postove na Instagramu na engleskom „kako bi stranci mogli da shvate šta se dešava“. Novinarka je tom prilikom takođe pozvala zapadne modne kuće da bojkotuju rusko tržište.

Inače najnovija ruska raketa, “Sojuz-2.1a”, koja je nedavno odletela na Međunarodnu svemirsku stanicu, imala je slovo „Z“ utisnuto na svom nosaču tereta tokom lansiranja u utorak.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.