ODVELI BEBU DOKTORU JER JE IMALA VELIKU GLAVU, PA SAZNALI NEŠTO UŽASNO: Iz mozga joj izvađen HOROR, lekari u šoku
Beba, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/JAWAD JALALI

jezivo

ODVELI BEBU DOKTORU JER JE IMALA VELIKU GLAVU, PA SAZNALI NEŠTO UŽASNO: Iz mozga joj izvađen HOROR, lekari u šoku

Prosto neverovatan slučaj zabeležili su lekari u Kini, a devojčica bi mogla da trpi trajne posledice

Objavljeno:

Nerazvijeni fetus blizanca izvađen je iz mozga njegove jednogodišnje sestre, objavio je časopis Neurolodži Američke akademije za neurologiju u decembru.

Prosto neverovatan slučaj zabeležili su lekari u Kini. Prema njihovim rečima fetus koji je bio dugačak oko 10 centimetara imao je razvijene gornje udove, kosti, pa čak i nokte, što znači da je verovatno nastavio da raste mesecima dok je bio u lobanji svoje sestre.

Nerođena beba otkrivena je kada su roditelji jednogodišnju devojčicu odveli u bolnicu jer je imala uvećanu glavu i probleme sa motorikom.

Retka pojava je poznata kao “fetus in fetu” i znači da se blizanci spajaju u materici i jedan se fizički razvija unutar drugog. To se dešava zbog nepotpunog razdvajanja identičnih blizanaca, koji nastaju kada se jedno jajna ćelija podeli.

U istoriji je zabeleženo oko 200 ovakvih slučajeva, a samo 18 se dogodilo unutar lobanje. Nerođeni blizanci su takođe otkriveni u karlici, ustima, crevima, pa čak i skrotumu.

CT skeneri su otkrili da je nerođeni brat jednogodišnje devojčice bio pritisnut uz njen mozak. Takođe je imala hidrocefalus, to jest skupljanje tečnosti duboko u mozgu koja može da izazove uvećanu glavu, ekstremnu pospanost i napade.

Fetus je preživeo godinu dana nakon rođenja jer je delio zalihe krvi sa svojom sestrom, rekli su lekari.

Nažalost, moguće je da će devojčica pretrpeti trajno oštećenje mozga, ali to za sada nije potvrđeno.

– Spojeni delovi prelaze u prednji mozak fetusa domaćina i obavijaju drugi embrion tokom presavijanja neuronske ploče – napisao je dr Žongze Li, neurolog u bolnici “Huašan” na Univerzitetu Fudan koji je lečio devojčicu, u studiji slučaja.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.