USVOJENA NOVINARKA OTKRILA MRAČNU TAJNU SVOJE PROŠLOSTI: Tiče se NJENIH RODITELJA
Žena, Foto: Printscreen/Instagram/donnafreed

tuga

USVOJENA NOVINARKA OTKRILA MRAČNU TAJNU SVOJE PROŠLOSTI: Tiče se NJENIH RODITELJA

Odrastajući u normalnoj zajednici sa braćom i sestarama nikada se nije osećala drugačije

Objavljeno:

Izveštavajući o drugim pričama novinarka jednog londonskog radija, ova novinarka nije ni sanjala da će biti deo priče za koju će čuti ceo svet. I to priča po kojoj bi mogao da se snimi film.

Scenario kakav bi mogao da posluži za snimanje filma prožetog elementima drame i trielera i kriminalnih motiva. Iako je mislila da će njene priče biti o nekome drugome i da nikada neće njeno ime dospeti u štampu, osim kao novinarke, jedna radijska voditeljka je morala da ispriča svoju priču koja pomalo liči na roman.

Život ni za koga ne pravi planove pa tako ni Dona Frid novinarka londonskog radija, nije zamišljala da će biti usvojena i da će to saznati kasnije. Nekoliko godina kasnije, tragajući za svojim biološkim roditeljima i čitajući izveštaj koji je dobila o svojoj majci na pet stranica saznala je mnoge mračne tajne vezane za njenu pravu porodicu.

Odrastajući u normalnoj zajednici sa braćom i sestarama nikada se nije osećala drugačije. Svu ljubav i pažnju roditelja podjednako je dobijala kao i ostali. Ipak kada je saznala da je usvojena neke stvari su se promenile.

Iako su na sve načine pokušavali njeni usvojitelji da Doni predstave kako njeno usvajanje nije velika porodična tajna, ona je bila znatiželjna i još kao tinejdžerka se raspitivala o svom pravom poreklu. Smrt njene usvojiteljke ju je podstakla da malo to istraži u nadi da će se možda njeni pravi roditelji pojaviti i da će napokon znati kako izgledaju i gde žive.

Možda je poželela da nikada nije započela potragu, jer je saznavši svoje originalno prezime, pronašla neke informacije na internetu koje su je iznenadile i uzrujale. Istražujući o njima, pronašla je naslove o kriminlnim aktivostima porodice i raznim prevarama. Tabloidni naslovi sa kojima se susrela u novinama, o majci pisali su da je ona imala 27 godina, da je bila Jevrejka i neudata. Otac joj je bio već oženjen i imao je decu dok je imao aferu sa njenom majkom. Veza je rezultirala trudnoćom i Donini roditelji su morali da se odsele u Španiju kako bi zajedno podigli dete.

Koristeći nekoliko detalja iz izveštaja koji je dobila i tragajući ozbiljno za biološkim roditeljima, poslala je prijatelja u njujoršku javnu biblioteku koja vodi evidenciju o svim rođenjima. Saznala je da joj se majka zove Mirjam Lindmajer i to je bila dovoljna smernica da započne detaljnije traganje.

Kada je ukucala ime u gugl pretragu sučila se sa strašnim detaljima. Pronašla je naslove o utopljenoj plavuši, doproj plivačici i lažiranoj smrti i sve se to vrtelo oko imena njenih roditelja. Ništa joj nije bilo jasno.

U svojoj priči za "Tudej" Frid objašnjava kako su njeni roditelji bili u vezi tri godine. Donin otac Alvin odlučio je da napusti tadašnju suprugu i da lažiraju smrt Donine majke Mire, kako bi unovčili osiguranje i pobegli u Španiju. Politike tadašnjih osiguravajućih kuća imale su klauzulu o dvostrukoj zajedničkoj odšteti u slučaju slučajne smti i oni bi dobili veliki novac kao naknadu.

Alvin i njegov prijatelj su osmilisli plan da to izvedu na brodogradilištu, iznajmivši vanbrodski skif u kojem bi Mira navodno zaspala i prevrnula se iz čamca. Tako su i prjavili policiji rekavši da su je tražili uzburkanim vodama i da su angažovali nautičare da im pomognu. Njeni roditelji su bili šokirani i mislili su da je ona ubijena. Kasnije će se ispostaviti da je ona pod imenom Elizabet Pangorn radila kao konobarica i živela u jednom hotelu. Najveći šok za policajce bio je što je žena bila u šestom mesecu trudnoće.

Mira je data roditeljima na čuvanje uz uslovnu kaznu nakon suđenja, dok je Alvin dobio tri godine zatvora. Njegov prijatelj saučesnik je takođe dobio uslovnu kaznu. Kada je Mira rodila Donu dala ju je nevoljno na usvajanje .

- Deo razloga zašto me je dala na usvajanje je taj što je mislila da ću imati bolje uslove za život sa drugom porodicom. – rekla je Frid za Post

Fridu je usvojila porodica iz Vestčestera i bila je najmlađe treće dete u porodici. Nakon što je radila kao tekstopisac i prevodilac u Njujorku Frid se 2005. godine preselila sa suprugom Britancem u London i suosnivala podkast radija Gorgeous.

Frid je konačno pronašla svoju majku u domu za stare na jugu. Više od decenije nakon što ju je Mira rodila, njih dve su se spojile.

- Bilo je vrlo emotivno. –prisetila se Frid rekavši kako sa majkom često razgovara telefonom i ide u posete

Na sastanku u staračkom domu Mira je rekla da je godinama pokušavala da pronađe svoje dete. Ona sada ima 80 godina i prisetila se kako je držala Donu kao bebu, obmotanu u ćebetu u bolnici.

- Mislila sam na tebe ceo život. – rekla je tom prilikom.

Mira je nakon uslovne kazne nastavila da radi u banci i da se viđa sa Alvinom nakon što je odslužio kaznu zatvora. Nikada se nije udavala i nije imala više dece. Alvin se međutim vratio svojoj supruzi i umro je 2004.godine. Frid kaže da bi volela jednog dana da upozna svoja četiri polubrata.

(Espreso / Today / Post)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.