Vučić: "Moliću Putina za gas, a da li bih ja sebi izašao u susret - nisam siguran"
Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

susret

Vučić: "Moliću Putina za gas, a da li bih ja sebi izašao u susret - nisam siguran"

- Razgovaraćemo o svim ključnim političkim pitanjima. Rusija nam je četvrti trgovinski partner, imamo mnogo prostora za uvećanje razmene sa njima - kazao je Vučić.

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da za 24 sata ima susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom što je veoma važan susret za Srbiju.

- Razgovaraćemo o svim ključnim političkim pitanjima. Rusija nam je četvrti trgovinski partner, imamo mnogo prostora za uvećanje razmene sa njima - kazao je Vučić.

Kako je dodao, usaglašen je program ekonomske saradnje od 2021. do 2026. godine.

- To je nešto što samo dugo pripremali. Takođe, dogovorili smo prvu fazu centra za radiofarmaciju u vrednosti od 15 miliona evra, da bismo mogli naše stručnjake koje smo imali u "Vinči" zamolimo da podignu znanje mladih. Sve je dogovoreno za "Petrohemiju" i to je dobra vest za radnike, neće zavisiti više od kunjukture, a jedino smo sa Rusima to mogli", napomenuo je.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

Ono što je za nas važno su takozvane "tačke ključanja", istakao je.

- Ipak, za nas ključno pitanje je sledeće: mi u ovom trenutku imamo rezerve gasa 128 miliona kubnih metara zato što ih trošimo svakodnevno, upravo zbog cene električne energije. Postoje ogromni troškovi i gubici za ceo region, pa smo gledali da ih smanjim. Hteli smo da narod ne opterećujemo, da ostavimo istu cenu gasa i električne energije. To nije bilo lako - naveo je predsednik.

Cena gasa je za nas od presudnog značaja, poručio je.

- Imamo rezerve gasa od 128 miliona kubika, jer ih trošimo svakodnevno, jer je cena električne energije petostruko veća na berzi i ne želimo da je kupujemo. To su milioni evra i zato smo trošili gas da bi svi mogli da se greju, a da ostavimo istu cenu gasa i električne energije. Danas je cena gasa 1.064 dolara na berzi, a mi plaćamo 270 - kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Happy TV

On je naveo da će zamoliti Putina da se neki od tih problema reše:

- Da li bih ja izašao sebi u susret, nisam siguran. Imam tremu - naveo je Vučić.

Država uvodi nove demografske mere, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se javnosti. Prva će se odnositi na pomoć za prvorođeno dete, a druga će biti u vidu finansijske pomoći za mlade kako bi lakše došli do prvog stana i osamostalili se.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.