"NE MISLIMO OVDE DA STANEMO": Vučić u Požarevcu, počinju radovi na Dunavskom koridoru (VIDEO)
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Instagram / buducnostsrbijeav

pažnja

"NE MISLIMO OVDE DA STANEMO": Vučić u Požarevcu, počinju radovi na Dunavskom koridoru (VIDEO)

On se zahvalio predstavnicima kineske kompanije koja radi na projektu izgradnje

Objavljeno: 12:21h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Požarevcu prisustvovao je ceremoniji obeležavanja početka izgradnje brze saobraćajnice Požarevac – Veliko Gradište – Golubac.

Na trasi dužine oko 68 km planom je predviđena izgradnja 30 mostova preko reka i kanala, kao i 26 petlji, raskrsnica i kružnih raskrsnica i 21 denivelisano ukrštanje.

Vučić je pri dolasku pozdravio kineske prijatelje koje učestvuju u izgradnji ovog važnog projekta za čitavu zemlju. Direktor Koridora Srbije, Aleksandar Antić, upoznao je predsednika Vučića detaljnije sa planom izgradnje Dunavskog koridora.

- To znači da će do Gradišta od Beograda biti potrebno sat vremena, do Golupca za sat i deset minuta. Milanovac-Kladovo biće završeno do kraja godine, a onda ostaje Kladovo-Golubac - kazao je Vučić.

On se zahvalio predstavnicima kineske kompanije koja radi na projektu izgradnje.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučićfoto: RTV Pink printscreen

- Dali ste nam dobru cenu. Plan je da širimo put prema Brzoj Palanci, između Kladona i Negotina. Možda bi krenuli u sledećoj godini da razgovaramo o tome - poručio je predsednik.

Vučić je primetio da je preostalo oko 90 kilometara brze saobraćajnice do Brze Palanke. Kako je istakao, nakon toga će se raditi na povezivanju sa Kladovom i Negotinom.

- To znači da bi već u septembru trebalo da dođem da otvorim projekat, ali samo kao gledalac, pošto će verovatno neko drugi pobediti na izborima - kroz osmeh je poručio predsednik.

Vučić je objasnio da je Požarevcu neophodna jedna veća investicija.

Generalni direktor kompanije "Shandong Hi-Speed Group" Meng Jan zahvalio se u ime kopmapnije predsedniku Vučiću, ministru Momiroviću i ambasadorki Čen Bo na podršci tom preduzeću.

On je podsetio na uspešne projekte kompanije "Shandong Hi-Speed Group" u Srbiji i rekao da je to novi simbol tradicionalnog kinesko-srpskog prijateljstva.

Meng Jan je istakao ekonomske uspehe Srbije i pored pandemije virusa korona.

Ambasadorka Kine Čen Bo rekla je da joj je velika čast što prisustvuje ceremoniji obeležavanja početka izgradnje brze saobraćajnice Požarevac – Veliko Gradište – Golubac.

- Uverena sam da će istok Srbije biti sve lepši i lepši, sa više turista i investicija - rekla je Čen Bo.

Vučićev govor

Predsednik Srbije rekao je da je ovo jedan od najvažnijih događaja za Braničevski okrug još od vremena kada je knjaz Mihailo stavio pod svoj suverenitet Golubac i da je jedna od stvari koja suštinski menja život u Braničevskom okrugu.

On se zahvalio prijateljima iz Šandonga koji su ponudili ubedljivo najbolju cenu, a da su dosadašnjim projektima dokazali kvalitet.

- Ne mislimo ovde da stanemo. Izgradićemo nastavak saobraćajnice ka Brzoj Palanci - rekao je Vučić.

On je podsetio na lepote Golubačke i Ramske tvrđave i objasnio da će turisti imati šta da vide u Srbiji.

- Cilj je da se mesta povežu sa Beogradom. Ovakvi projekti su najvažniji za ljude - objasnio je predsednik Srbije.

- Neka živi kinesko-srpsko prijateljstvo, neka živi Braničevski okrug, neka živi Srbija - zaključio je Vučić.

Pitanja novinara

Vučić je rekao da smatra da je veoma važna zelena agenda.

- Ljudi hoće čist vazduh i čistu pijaću vodu - rekao je predsednik i dodao da je energetska bezbednost od ključnog značaja.

On je rekao da je prvo potrebno obezbediti energetsku sigurnost, tople domove i električnu energiju, a onda se u potpunosti posvetiti zelenoj agendi.

Predsednik je rekao da "nije budala da kaže da će izbaciti ugalj za pet godina". On je objasnio da naši najveći izvoznici ne mogu da rade bez struje i gasa.

Vučić je rekao da imamo obezbeđene rezerve gasa. Predsednik je istakao da je Kina kupila tečni gas i ugalj kako bi garantovala energetsku bezbednost svoje zemlje, a slično je i sa rudnicima litijuma.

Odnos sa Hrvatskom

Predsednik je odgovarao na pitanje i televizije iz Hrvatske i dodao da je Srbija otvorena za to da se rešava pitanje nestalih Srba i Hrvata za vreme rata.

- Mislim da je pitanje nestalih osoba ključno pitanje civilizacijskog odnosa prema ljudima i ne treba da bude tema bilateralnih odnosa. Vi govorite o Vukovaru i pominjate hrvatske žrtve, a važno je reći da je najmanje isto toliko nestalih Srba - rekao je Vučić.

On je zatražio od hrvatskih medija još više kampanje protiv njega u Hrvatskoj, a pogotovo pred izbore. Vučić ironično kaže da mu je drago da se Hrvatska raduje uspesima Srbije.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.