VUČIĆ DOČEKAO RAMU I DIMITROVA U PALATI SRBIJE! (VIDEO)
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Instagram / buducnostsrbijeav

sastanak

VUČIĆ DOČEKAO RAMU I DIMITROVA U PALATI SRBIJE! (VIDEO)

Zajednička konferencija za novinare Vučića, Rame i Dimitrova zakazana je za 11 i 30 sati

Objavljeno: 09:51h

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je u Palati Srbije predsednika Vlade Republike Albanije Edija Ramu i zamenika predsednika Vlade Severne Makedonije zaduženim za evropska pitanja Nikolu Dimitrova koji su Beograd stigli povodom inicijative za saradnju pod nazivom Open Balkan.

Sastanku trojice zvaničnika prethodi susret sa predstavnicima kompanija iz Republike Srbije, Republike Albanije i Republike Severne Makedonije, kao i sa predstavnicima Atlantskog saveta.

Zajednička konferencija za novinare Vučića, Rame i Dimitrova zakazana je za 11 i 30 sati.

Inicijativa Otvoreni Balkan je ekonomska zona koju su uspostavile tri regionalne zemlje - Albanija, Severna Makedonija i Srbija, a za cilj ima povećanje trgovine i saradnju, kao i poboljšanje međusobnih bilateralnih odnosa.

Vučić, Rama i makedonski premijer Zoran Zaev 10. oktobra 2019. godine započeli su inicijativu koja je neformalno bila nazvana "Mali-Šengen", a koju su podržale Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Cilj inicijative, kako je tada kazao predsednik Vučić, jeste da olakša život građanima i poboljša životni standard.

Takođe, tada je istakao i da u toj inicijativi nema ničega što je upereno protiv bilo koga.

Prvobitni naziv Mini Šengen inicijativi je promenjen u Otvoreni Balkan i to krajem jula, na sastanku u Skoplju, na kojem su učestvovali lideri tri zemlje Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev.

Na tom sastanku je dogovoreno da od 1. januara 2023. godine budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a potpisana su i tri dokumenta – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Sinoć održana radna večera trojice zvaničnika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sinoć da je, zajedno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, u jednom beogradskom restoranu ugostio crnogorskog i albanskog premijera, Zdravka Krivokapića i Edija Ramu, kao i zamenika premijera Severne Makedonije Nikolu Dimitrova.

Vučić je na instagram nalogu „buducnostsrbijeav“ naveo da su „prijateljima iz regiona“ predstavili odlična srpska vina koja su, kako je naveo, smeli da uporede i sa veoma dobrim francuskim vinima i istakao da je njihovo prijateljstvo - prijateljstvo za budućnost celog regiona.

- Divno veče u restoranu Salon 1905 sa prijateljima iz regiona Edijem Ramom, Zdravkom Krivokapićem i Nikolom Dimitrovim. Ana Brnabić i ja predstavili smo našim gostima odlična srpska vina, a smeli smo da ih uporedimo i sa veoma dobrim francuskim vinima. Naše prijateljstvo je prijateljstvo za budućnost celog regiona - naveo je Vučić.

Pre večere Vučić je objavio da je obišao Kulu Beograd, sa premijerima Crne Gore i Albanije, Zdravkom Krivokapićem i Edijem Ramom.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.