DOGOVORENO FORMIRANJE IMPLEMENTACIONOG SAVETA! "Otvoreni Balkan" dobija novi značaj
Otvoreni Balkan/lustracija, Foto: Printscreen/Instagram / buducnostsrbijeav

važno

DOGOVORENO FORMIRANJE IMPLEMENTACIONOG SAVETA! "Otvoreni Balkan" dobija novi značaj

Vučić je najavio da će krajem decembra, posle katoličkog Božića, u Tirani biti održan naredni sastanak

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na sastanku sa najvišim zvaničnicima Albanije i Severne Makedonije dogovoreno formiranje Implementacionog saveta čiji će zadatak biti da koordinira dogovoreno u okviru inicijative Otvoreni Balkan, jer je zaključeno da mnoge stvari koje su postignute na političkom nivou nisu uvek bile sprovodjene na terenu.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Albanije Edijem Ramom i zamenikom premijera Severne Makedonije Nikolom Dimitrovim, Vučić je rekao da su svi ljudi iz biznis zajednice te tri zemlje podržali projekat Otvoreni Balkan ali da su se žalili da neke stvari na granicama nisu bile pretočene u realnost.

Kao primer, Vučić je rekao da je bilo slučajeva da su uvoznici sirovog mleka na granici čekali od petka uveče do ponedeljka ujutro ili da su izvozvnici sirovog voća čekali po 30 sati, što nije u skladu sa dogovorenim.

"Dogovorili smo formiranje Implementacionog saveta i uskoro ćemo dogovoriti njegov sastav. U narednih sedam do 10 dana imaćemo sastanke sa predstavnicima carina, raznih agencija i fitosanitarnih inspekcija da bi videli kako ide slobodan protok roba i usluga", rekao je Vučić.

On je dodao da je dogovoren nesmetan tranzit izmedju zemalja, kako bi se omogućio brži rast i viša stopa razvoja, jer sve tri države zaostaju za razvijenim zemljama.

Vučić je najavio da će krajem decembra, posle katoličkog Božića, u Tirani biti održan naredni sastanak na kojem će biti potpisam i Memorandum o razumevaju po pitanju radnih dozvola, jer je to jedini način da se radnici zadrže u regionu.

"Frustrirani smo kada ne uradimo i ne sprovedemo ono što je dogovoreno na političkom nivou i zato će sada morati da se sakupe sve agencije i inspekcije da se dogovorimo o svemu, kako bi ova ideja pobedila i kako bi svi mogli da idu napred. Svi privrednici, bukvalno 100 odsto njih, podržavaju ovu inicijativu i samo traže brže rezultate i aktivnost od nas i da se ne zaustavimo samo na političkim dekleracijama", rekao je Vučić.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.