ZAVRŠENO OBRAĆANJE VUČIĆA I ANGELE MERKEL: Zahvalni smo kancelarki, a kod nas zahvalnost ne traje kratko
Merkel u Beogradu, Foto: TV Pink Printscreen

POSETA

ZAVRŠENO OBRAĆANJE VUČIĆA I ANGELE MERKEL: Zahvalni smo kancelarki, a kod nas zahvalnost ne traje kratko

Tokom dvodnevne posete Beogradu nemačke kancelarke, na snazi će biti rigorozne mere bezbednosti

Objavljeno: 20:18h

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u Beograd, na početku puta u zemlje Zapadnog Balkana, u zvaničnu posetu Srbiji gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Vučić je rekao da je poseta kancelarke Merkel „velika čast za Srbiju i prilika da joj se izrazi zahvalnost za sve što je tokom dugog i uspešnog mandata uradila za Srbiju i region“.

Oni su razgovarali iza zatvorenih vrata u četiri oka, a nakon su se i obratili.

1 / 3 Foto: PRINTSCREEN/PINK

19.20. Aleksandar Vučič Anglela Merkel odgovaraju na pitanja novinara.

"Ako se interesuje ceo svet interesujemo se i mi. Znamo koliko je litijum važan. Srbija ima nešto što zaista vredi. Postoji zabrinutost kako će se eksploatacija vršiti i to je važno pitanje" , objasnila je Merkelova.

"Mi znamo da je rešavanje odnosa sa Prištinom uslov za ulazak Srbije u EU. Mi smo spremni da razgovaramo o svim kompromisnim rešenjima. Svesni smo da nećemo biti članica EU pre rešavanja tog problema. Znamo koliko je to teško za nas. Ja sam protiv zamrznutog konflikta i ne mislim, kao većina Srba, da je to rešenje. Ali rešenje mora da bude kompromisno a ne ponižavajuće za Srbiju" , kazao je predsednik Srbije.

"Neka pitanja će se rešiti na kraju procesa. Nisu ni sve zemlje EU priznale nezavisnost Kosova. Nema smisla razgovarati o tome pre nego što se reše druga pitanja. Ja sam za pragmatičan pristup" , dodala je Merkelova.

Aleksandar Vučić kaže da će Srbija pratiti šta se zbiva i truditi se da će imati najbolje odnose i sa novim kancelarom.

"Verujem da Srbija i Zapadni Balkan mogu da budu mašina rasta a ne da samo prave probleme i verujem u dobru budućnost Srbije i regiona. Verujem da uz nemačku podršku možemo da učekujemo samo dobre stvari", kaže Vučić.

"Svaki kancelar će se baviti stanjem na Balkanu i Berlinskim procesom. Optimista sam da ćemo nastaviti ", rekla je Angela Merkel.

Kako kaže Aleksandar Vučić, tri su stvari na koje Merkel može da bude ponosna:

imali smo mir

prošli smo kroz najturbulentniji period poput migracija

imali smo i koronu i teške stvari

"Angela Merkel je bila nesumnjivi lider Evrope i imam strah ko će to sada biti" , izjavio je Vučić.

" Rama i ja se čujemo svakih 7 do 10 dana, vidimo se svekih mesec dana. I to je dokaz uspešnosti Berlinskog procesa i razultata koje je postigla Angela Merkel " , rekao je Aleksandar Vučić.

19.09. Nakon obraćanja predsednika Srbije usledilo je obraćanje Angele Merkel.

Govoreći o proširenju EU, Merkel kaže da postoji izvesna zabrinutost u pogledu proširenja EU. Kaže i da se raduje zbog toga što se Srbija inenzivno bavi reformama pravosuđa. Znam da je percepcija da proces teče sporo i da evropska strana smišlja nove zahteve, ali vidimo rezultate i napredak.

"Upoznala sam predsednika Vučića kao čoveka koji ne daje prazna obećanja".

"Veoma je važno da se postigne napredak u reformama. Predsednik je dao obećanje".

"Prvo bih se zahvalila na gostoprimstvu... Drago mi je što sam mogla još jednom doći u Srbiju jer smo kroz godine saradnje došli do jednog uzajamnog poverenja". "Naše dve države su međusobno blisko povezane, upravo sam videla zbirku dokumenata i tu sam videla da smo i davno imali dobre nemačko-srpske odnose".

19.00 - U toku je obraćanje Aleksandra Vučića.

"Srbija smatra da zamrznuti konflikt nije dobar, da je neophodno doći do sporazumnog rešenja, i da samo u miru vidimo budućnost."

"Za naš uspešan razvoj dugujemo veliku zahvalnost Nemačkoj. Nemačka je sa nama od početka u programu uvođenja dualnog obrazovanja."

"Želim da se zahvalim kancelarki na svemu što je učinila za Zapadni Balkan i Srbiju. Kod nas zahvalnost ne traje kratko i govorićemo isto i kada ne bude kancelarka".

"Lično sam ponosan što sam posle mnogo godina saradnje imao priliku da budem jedan od onih koji su dočekali kancelarku na kraju njenog mandata".

16.21- Predsednik Srbije na Instagram nalogu "buducnostsrbije" poželeo dobrodišlicu Angeli Merkel.

"Dobro došli u Srbiju", stoji uz snimak dočeka nemačke kancelarke na aerodromu "Nikola Tesla".

16:15 - Merkelovu je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Srbije.

16:09 - Njen avion sleteo je u Beograd u pratnji tri srpska MIG-a.

15:55 - Saobraćaj za sada nije zaustavljen, a policijske snage pristižu na prostor kod Palate Srbija, gde će obaviti poslednje bezbednosne provere pred dolazak Merkelove.

15:54 - Vučić se oglasio na Instagramu.

Na snazi su rigorozne mere bezbednosti

Tokom dvodnevne posete Beogradu nemačke kancelarke, na snazi će biti rigorozne mere bezbPublishednosti, a kako prenose mediji, kancelarku će dočekati migovi 29 Vojske Srbije.

Celom trasom kojom se ona bude kretala biće raspoređeni pripadnici MUP-a Srbije.

Na terenu će biti i dva policijska helikoptera. Oko 600 ljudi će biti direktno zaduženo za za neposrednu bezbednost kancelarke.

Reč je o više od 50 pripadnika Jedinice za obezbeđenje objekata i ličnosti, 100 pripadnika Žandarmerije, 400 pripadnika beogradske policije, deset pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i pilotima helikopterske jedinice.

Na terenu će sve vreme dežurati i nekoliko timova vatrogasaca i medicinske ekipe.

Saobraćaj se u širem centru grada zatvara u 17 časova.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.