SRBIJA JE MEĐU ODABRANIMA: Veličanstvena LISTA zemalja koje su poželele dobrodošlicu Merkelovoj
Angela Merkel, Foto: Profimedia

oproštajna turneja

SRBIJA JE MEĐU ODABRANIMA: Veličanstvena LISTA zemalja koje su poželele dobrodošlicu Merkelovoj

Posle 16 godina na mestu kancelara, Angela Merkel uskoro ide u političku penziju. Mnogima će biti teško da zamisle nekog drugog na poziciji nemačkog kancelara.

Objavljeno:

Nemačka kancelarka Angela Merkel u poslednjih mesec dana obišla je brojne evropske zemlje, nakon što je u julu bila u SAD. Njene posete nazvane su "oproštajnom turnejom", s obzirom da se neće kandidovati za peti mandat na predstojećim izborima. "Kraljica Evrope", koja i dalje ima veliku popularnost među građanima, danas stiže u dvodnevnu posetu Srbiji.

Posle 16 godina na mestu kancelara, Angela Merkel uskoro ide u političku penziju. Mnogima će biti teško da zamisle nekog drugog na poziciji nemačkog kancelara.

Merkel, različito opisana kao najmoćnija žena na svetu i, u neku ruku, lider EU, odmerena, oprezna, metodična, pragmatična, često nenaklonjena, bila je najviše cenjena zbog njenog upravljanja nemačkom ekonomijom.

Trenutno se nalazi na oproštajnoj turneji, u poslednja dva meseca posetila je SAD, Rusiju, Poljsku, danas stiže u Srbiju, nakon čega odlazi u Albaniju. Planirana je i njena poseta Francuskoj kasnije ove nedelje.

Angela Merkel je 15. jula boravila u poslednjoj poseti Vašingtonu, gde se susrela sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom. Sastanak je trajao više od sat vremena, a Bajden je dočekao Merkel u Beloj kući kako bi s njom razgovarao o nesuglasicama oko Rusije i Kine, u vreme kada dva lidera pokušavaju da ojačaju odnos koji je bio ugrožen tokom mandata bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

- Saradnja između SAD i Nemačke je snažna i nadamo se da ćemo tako i nastaviti, uveren sam da hoće - rekao je Bajden na početku sastanka, nazivajući Merkel "velikim i ličnim prijateljem, prijateljem SAD".

Merkel se pre sastanka pridružila potpredsednici SAD Kamali Haris na doručku.

Iako su imali nesuglasice i često se gledali "ispod oka", Angela Merkel je na oproštajnoj turneji posetila ruskog predsednika Vladimira Putina. Rus ju je dočekao sa buketom ruža, rekavši da je uveren da njena poseta nije samo oproštajna.

Merkelova je tada poručila da nastavljaju kontakte sa Rusijom uprkos razlikama.

Angela Merkel je boravila i u Varšavi, gde je razgovarala sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim. Razgovarali su o zaštiti spoljnih granica Evropske unije i pandemiji korona virusa. Tokom svoje oproštajne posete Varšavi pokušala je da ublaži strahove istočnoevropskih država oko gasovoda Severni tok 2, a takođe je zauzela pomirljiv stav u vezi sa sukobom Poljske i Evropske unije oko reformi pravosuđa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće danas Angelu Merkel, koja dolazi u zvaničnu posetu Srbiji.

Ona će na beogradskim Aerodrom "Nikola Tesla" stići nešto posle 16 sati, gde će joj biti priređen doček, a ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate Srbija.

Nakon svečanog dočeka kancelarka Merkel i predsednik Vučić imaće razgovor u četiri oka, a nakon toga su najavljene izjave za medije.

Merkelova će i prenoćiti u Beogradu, što su srpske vlasti ocenile kao "dodatnu čast", prenosi "Telegraf".

Bonus video:

31:29

USIJANJE DANA - 04.01.2021. NENAD RADIČEVIĆ, BRANIMIR ĐOKIĆ: Nemačka bira naslednika Angele Merkel

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.