Brnabić: Mađarska daje najveću podršku Srbiji na evropskom putu
Ana Brnabić i Viktor Orban, Foto: Promo

saradnja

Brnabić: Mađarska daje najveću podršku Srbiji na evropskom putu

Ona je ocenila da nije moguće bilo šta dodatno uraditi, kao i da je nivo odnosa sa mađarskom na najvišem mogućem nivou

Objavljeno:

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Budimpešti, posle potpisivanja sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom Sporazuma o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu dve zemlje, da Srbija od Mađarske ima najveću podršku u evropskim integracijama, da je ta zemlja postala treći najveći ekonomski i trgovinski partner Srbije i da očekuje da će ukupna robna razmena u 2021. preći dve milijarde evra.

„Sa druge strane je politička podrška. Mađarska svaki put nedvosmisleno na svim forumima koje organizuju u Briselu ili drugde kaže da Srbija treba što pre da postane član EU i pri tom bez zadrške daje zelena svetla za otvaranje poglavlja, tj klastera za koje smo spremni i time gura Srbiju ka EU“, rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da nije moguće bilo šta dodatno uraditi, kao i da je nivo odnosa sa mađarskom na najvišem mogućem nivou.

„Što se tiče ekonomske saradnje, zahvalna sam što ima sve više mađarskih investicija kako u Vojvodini tako i širom Srbije – Arilju, Leskovcu, a verujem da će ih uskoro biti i više. Sve to zahvaljujući fondu za investicije koji promoviše kako da firme dođu u Srbiju“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, privredna saradnja takođe raste i samo od januara do juna 2021. godine izvoz u Mađarsku je dostigao 528 miliona evra, odnosno porastao je 52,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Mađarska je stalni, otvoreni partner koji posvećuje pažnju i za izvoz u Srpsku i za uvoz iz Srbije u Mađarsku. Uvoz je rastao 11,8 odsto i dostigao 586 miliona evra. Mađarska kontinuirano unapređuje trgiovinsko robnu saradnju i ocejuejm da će se to dodatno proširiti u obklsti inovacija i tehnologija“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je potpisan i sporazum o saradnji mladih poljoprivrednika, koji su sve više zaintersovani da ostanu na zemlji i bave se time.

„Očekujem, u tom smislu da će to dovesti do više investicija sa obe strane“, zaključila je Brnabić.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.