DA LI ĆE NAS BRISEL SKINUTI SA ZELENE LISTE? Danas odlučuju kako ćemo putovati u EU
Ilustracija, Foto: EPA/TELENEWS

ODLUKA

DA LI ĆE NAS BRISEL SKINUTI SA ZELENE LISTE? Danas odlučuju kako ćemo putovati u EU

Ambasadori zemlja članica na sastanku u Briselu trebalo bi da odlučuju o tome koje će zemlje ostati, a koje će biti uklonjene sa "zelene liste"

Objavljeno:

Ambasadori zemlja članica na sastanku u Briselu trebalo bi da odlučuju o tome koje će zemlje ostati, a koje će biti uklonjene sa "zelene liste".

EU danas razmatra uklanjanje Srbije i još pet zemlja sa "zelene liste" trećih zemlja čijim građanima je dozvoljen nesmetan ulazak u EU, donesen na osnovu dobrih epodemioloških parametara. To znači da bi i turisti koji se vraćaju iz tih zemalja mogli da se suoče sa pooštrenom kontrolom, poput testova na COVID-19 ili karantina. Takozvana "zelena lista" se ažurura dva puta mesečno.

Ambasadori zemlja članica na sastanku u Briselu trebalo bi da odlučuju o tome koje će zemlje ostati, a koje će biti uklonjene sa "zelene liste".

Zasebni zdravstveni komitet Evropske unije predložio je uklanjanje sa liste Srbije, Albanije, Japana, Jermenije, Azerbejdžana i Bruneja.

Iz Brisela navode da su prosečni novi dnevni slučajevi infekcije KOVID-19 u ovih šest zemalja naglo porasli sa ispod 40 na milion stanovnika, koliko je bilo krajem juna, na više od 100 nedeljno, pri čemu je u Srbija ta brojka stigla i do 500 zaraženih na milkion stanovnika.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić napominje da ćemo moći da putujemo "normalno u odnosu na kovid situaciju".

"Svi znamo da je neophodno ili da ste vakcinisani ili negativni pi-si-ar test. Zdravstvena situacija u Srbiji se alarmantno pogoršava i to će sigurno uticati na odluke koje će danas biti donesene", navela je ministarka.

Prema njenim rečima, Češka je već stavila Srbiju na crvenu listu i oni sada zahtevaju za nevakcinisane građane Srbije pored pi-si-ar testa i karantin.

"Mnogo je značilo dok smo bili na 'zelenoj listi' za putovanja za naše građane. Činjenica je da ćemo verovatno da se se vratimo na 'crvenu listu' i to će otežati putovanja. Vakcine koje priznaju u EU biće prihvaćene, za ostale će biti potrebni pi-si-ar testovi, možda će neke zemlje zahtevati i karantin, sve zavisi od države do države", napomenula je Matićeva i apelovala na građane da pre putovanja u određenu zemlju provere koji su uslovi za ulazak jer se oni menjaju iz dana u dan.

Odluka amabasadora EU trebalo bi da bude i formalizovana do kraja nedelje.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.