PROCEDURA ZA UGRADNJU SOLARNIH PANELA ĆE BITI POJEDNOSTAVLJENA: Ministarka saopštila detalje
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, Foto: printscreen/youtube

ušteda

PROCEDURA ZA UGRADNJU SOLARNIH PANELA ĆE BITI POJEDNOSTAVLJENA: Ministarka saopštila detalje

Jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati energije

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da će biti pojednostavljena procedura za ugradnju solarnih panela.

"Ministarstvo će novim zakonom i podzakonskim aktima pojednostaviti proceduru ugradnje tih panela", rekla je Mihajlović u Malom Zvorniku i dodala da je cilj davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela da se smanji potrošnja energije na nacionalnom nivou i da se čuva životna sredina.

Podesetila je da je javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele raspisan 3. septembra i da je procedura ista kao što je bila u slučaju zamene stolarije.

"Očekujem da početkom oktobra potpišemo ugovore sa lokalnim samoupravama, a koliko su oni opredelili novca u budžetu za ovu namenu, toliko će izdvojiti i Ministarstvo. Posle toga, opštine i gradovi će raspisati dva javna poziva, ka kompanijama koje će ugradjivati panele i ka gradjanima", rekla je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Dodala je da jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati energije i isplati se za oko šest godina, a rok trajanja panela je 25 godina.

"Govorimo o uštedama od oko 3.000 dinara mesečno na prosečan mesečni račun od oko 3.500 dinara i prosečnu potrošnju od 400 kilovat-sati. Pritom će gradjani plaćati samo fiksni deo", rekla je Mihajlović.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.