Mihajlović: Smanjenje potrošnje energije nacionalni cilj
Zorana Mihajlović, Foto: Filip Plavčić

istakla

Mihajlović: Smanjenje potrošnje energije nacionalni cilj

Istakla je da Srbija vodi računa o korišćenju resursa u procesu energetske tranzicije

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Кragujevcu da pitanje energetske efikasnosti nije samo pitanje smanjenja računa za toplotnu i električnu energiju, već je to pitanje razvoja i boljeg životnog standarda.

Istakla je da Srbija vodi računa o korišćenju resursa u procesu energetske tranzicije.

"Moramo da vodimo računa o energetskoj bezbednosti, a to, pored izgradnje elektroenergetskih koridora i regionalnog povezivanja, znači još jedan koridor - koridor podizanja energetske efikasnosti", rekla je Mihajlović obilazeći radove na unapredjenju energetske efikanosti u Osnovnoj školi (OŠ) "Radoje Domanović".

Prema njenim rečima, nacionalni cilj je da u naredne četiri godine potrošnja energije bude niža za najmanje 30 odsto.

"Zato će država pomoći i lokalnim samoupravama i domaćinstvima da budu deo projekta racionalne potrošnje energije", rekla je Mihajlović.

Potvrdila je da će u narednim godinama biti izdvojeno najmanje 100 miliona evra godišnje za tu namenu.

Ona je rekla da OŠ "Radoje Domanović" jeste stara 136 godina, ali da od 1970. nije promenjena stolarija.

"Ovaj projekat zajedno finansiraju Ministarstvo i grad i sve će biti spremno do početka nove školske godine. Ono što je takodje važno je da razmišljamo o zaštiti životne sredine u svakom projektu i da decu učimo o tome. Кada budu gotovi radovi, osim što će gradski budžet uštedeti zbog manje potrošnje, biće smanjena i emisija ugljen-dioksida za 120 tona godišnje", rekla je Mihajlović.

Načelnica Šumadijskog okruga, Biljana Ilić Stošić, navela je da se radi o energetskoj sanaciji jedne od nastarijih škola u okrugu.

"Realizacijom ranijih projekata smanjeni su računi za toplotnu i električnu energiju za oko 40 odsto. Takodje, zamena kotlova koji koriste ugalj onima koji koriste gas je posao veka za grad i okrug", kazala je ona.

Direktor OŠ "Radoje Domanović", Milan Vukašinović, je rekao da su se radovi izvodili bez prekidanja nastave i bez poteškoća, kao i da će kada se projekat završi, uslovi rada biti na znatno višem nivou.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.