PETAR PETKOVIĆ: Razgovori u Briselu nimalo laki, bilo i vređanja od Albanske strane!
Petar Petković, Foto: Printscreen/Youtube

ŠEF SRPSKE DELEGACIJE

PETAR PETKOVIĆ: Razgovori u Briselu nimalo laki, bilo i vređanja od Albanske strane!

On navodi da je prištinska strana imala prezentaciju oko 20 minuta, a da ni rečju nisu pomenuli nestale osobe

Objavljeno:

Šef srpske delegacije Petar Petković rekao je danas u Briselu da razgovori nisu bili laki i da je srpski tim insistirao na tome da se ispuni sve što je dogovoreno, a pre svega na Zajednici srpskih opština (ZSO), kao i da je pokrenuo pitanje nestalih osoba.

- Iza nas su tri i po sata veoma teških razgovora, to samo govori u kakvoj poziciji se danas država Srbija nalazi, ali verujte, naš tim se borio hrabro i odlučno i najbitnije - argumentovano. Mi dobro razumemo situaciju u kojoj se nalazimo i zato težimo kompromisnom rešenju - rekao je Petković posle nove runde dijaloga na tehničkom nivou, prenosi Tanjug.

On je naveo da razgovori nimalo nisu bili laki i da je na momente bilo čak i vređanja od albanske strane.

- Mi smo odgovarali na sve što je trebalo da odgovorimo, vrlo argumentovano, snažno, i sa činjenicama, ni na jedno pitanje nismo ostali dužni da ne odgovorimo drugoj strani - naveo je Petković dodajući da je naša prezentacija trajala gotovo dva sata i da je srpska strana govorila pre svega o formiranju ZSO s obzirom da juče navršen 3.000 dan kako je potpisan Briselski sporazum i kako ZSO nije formirana, a to je pre svega odgovornost Prištine.

- Govorili smo i o pitanju energetike, o incidentima na KIM, o pravosuđu - rekao je Petković.

Bez ijedne reči o nestalima

On navodi da je prištinska strana imala prezentaciju oko 20 minuta, a da ni rečju nisu pomenuli nestale osobe.

- Vidimo i danas, juče i prethodnih dana kako albanski političari na sva zvona govore o zločinima, o pitanju nestalih, a kada dođu u Brisel i kada konkretno treba da se odgovara na pitanje kako da rešimo to pitanje, kako da pronađemo sve nestale, nijednom rečju u prezentaciji Prištine nije pokrenuto to pitanje - rekao je Petković.

On je izjavio da je srpska strana pokrenula pitanje nestalih i sve u vezi sa tim, jer je to civilizacijsko pitanje koje mora da bude rešeno.

- Kada reč o formiranju ZSO, mi smo jasno rekli da je to uslov svih uslova, ako hoćemo da idemo dalje, da to podrazumeva ostvarenje kolektivnih prava za srpski narod na KIM, jer brojni incidenti, napadi na našu imovinu, na imovinu SPC samo potvrđuju koliko je neophodno formiranje ZSO - istakao je Petković.

On je naveo i da je prištinska strana u trenutku kada je počelo da se govori o sporazumima koji treba da budu sprovedeni, rukovodila samo tehničkim pitanjima.

Petković je istakao da je neprihvatljivo da se ne pominju ZSO i sva druga pitanja koje je srpska delegacija pokrenula, navodeći nestale, interno raseljene, kao što je Dragica Gašić iz Đakovice.

- Bilo je veoma teško, napeto, a mi smo tu da se borimo za interese srpskog naroda na KiM - poručio je Petković.

Rane dečaka starog 13 godina

Šef srpske delegacije je rekao da su oni govorili o tome da ne postoje trgovinske barijere, a da je on pokazao sliku malog Nikole Perića, i pitao ih šta govore rane na dečaku od 13 godina.

- On je simbol stradanja svih naših ljudi u poslednje vreme, imamo 75 incidenata samo od početka godine i zato je važno da pregovaramo - rekao je Petković i dodao je sve to preneo pregovaraču iz Prištine Besniku Bisljimiju.

- On je rekao:"Ne želim da te slušam", a ja sam rekao: "Ja želim da vas slušam, jer moramo da razgovaramo". Sudbina je opredelila da srpski i alabanski narod živi na KiM, moramo da tragamo za rešenjima - naveo je Petković.

Šef srpske delegacije je rekao da su se bez obzira na svu emotivnost, složili da treba da se ide u pravcu razgovora, i da i prištinska strana polako shvata koliko je neophodno da dođe do ispunjenja prethodno postignutih sporazuma.

- Zato se zahvaljujem Miroslavu Lajčaku i njegovom timu, koji bio konstruktivan i ponovio sve ono na čemu insistiramo, da ugovori moraju da se poštuju i da ako hoćemo dalje, mora ZSO da se ispuni i sve dogovoreno - zaključio je Petković.

Bonus video:

09:07

ESPRESO INTERVJU: Filip Vukosavljević

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.