JOKSIMOVIĆ: Za Srbiju samo reči HVALE, tražili da se konstatuje otvaranje KLASTERA 1
Jadranka Joksimović, Foto: Tanjug/Rade Prelić

na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu

JOKSIMOVIĆ: Za Srbiju samo reči HVALE, tražili da se konstatuje otvaranje KLASTERA 1

U Luksemburgu je započela primena nove metodologije na pregovarački proces Srbije, napomenula je Joksimović

Objavljeno:

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je najveći broj predstavnika Evropske unije na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu imao reči hvale za Srbiju uz izraženo očekivanje da se reforme nastave i ubrzaju.

Joksimović je na RTS kazala da je delegacija Srbije u Luksemburgu učestvovala na prvoj političkoj međuvladinoj konferenciji na kojoj je trebalo da bude utvrđen način primene nove metodologije i on je počeo.

"Na konferenciji je konastatovana činjenica, što smo mi tražili kao delegacija i pre toga imali pripremne aktivnosti, da onaj klaster, u kojem su otvorena sva poglavlja koja ga čine, i ispunjeni svi kriterijumi za njegovo otvaranje, a u slučaju klaster 1 jesu, da je taj klaster već otvoren", rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, bilo je dobro što je srpska delegacija to tražila, jer je pokazala ne samo da smo prihvatili novu metodologiju nego da želimo da vidimo da na konferenciji budu primenjeni bar glavni elementi nove metodologije.

U Luksemburgu je započela primena nove metodologije na pregovarački proces Srbije, napomenula je Joksimović.

"Poglavlja su grupisana u klastere i ne pripremaju se više pojedinačno već moraju u isto vreme sva da budu pripremljena u dovoljnoj meri. To je zahtevan i težak posao, a mi smo pokazali da smo kadri da to učinimo i da imamo znanja i sposobnosti", navela je ministarka.

Kako je rekla, Srbija je u međuvremenu pripremila klaster 3 - kompetitivnost i inkluzivni rast, a koji ima osam poglavlja, kao i klaster 4 - zelena agenda, digitalizacijai održiva povezanost koji ima 4 poglavlja.

Na pitanje da li ima kapacieta i političke volje da do kraja godine sve to završimo, Joksimović je kazala da smo to već završili i da smo spremni za otvaranje klastera 3 i 4.

"Po novoj metodologiji politički kriterijumi su pojačani i dodatno izraženi, a na osnovu kojeg će zemlje donositi odluke da li klasteri koje smo spremili mogu biti otvoreni do kraja godine", navela je ona.

Naglasila je da politička volja definitivno postoji i da su ona i premijerka Brnabić izrazile potpunu spremnost, posvećenost i političku volju Srbije da nastavimo proces reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

Premijerka je, kako kaže, detaljno i argumentovano iznela sve ono što je urađeno u poslednjih nekoliko meseci što se tiče vladavine prava imajući u vidu da nova metodologija zahteva političko vođenje procesa i politički nadzor nad tim procesom.

Istakla je da su se predsednik Vučić i premijerka Brnabić aktivno uključili, da su održavani nedeljni sastanci ne visokom nivou, ali i sa koordinatorima klastera koji će imati odgovornost za implementaciju.

''Analizirali smo gde su kašnjenja, dobijali instrukcije za koje vreme bi to moglo da se uradi, zaista smo napravili značajne korake koji su notirani.

Istakla je da je delegacije Srbije na međuvladinoj konferenciji potvrdila političku volju i da je to naišlo na pozitivne reakcije.

Upitana o tome kakva je bila atmosfera na međuvladinoj konferenciji, Joksimović je kazala da je ''atmosfera onakva kakvom je gradite'' i navela da su ona i premijerka otišle u Luksemburg zadovoljne onim što je Srbija uradila bez obzira što nije bio otvoren nijedan klaster.

''Pokazali smo našu posvećenost, spremnost da razgovaramo, fokusiranost i rešenost da nastavimo proces. Kad odete tako, vi gradite atmosferu. Nema razloga, niti ikada osećam bilo kakvu inferiornost. Kad podignete nivo predstavljanja i kada premijer ode da razgovara sa ministrima EU to pokazuje vašu otvorenost i spremnost da čujete i kritiku i da odgovorite i date poseban politički ton tom skupu'', rekla je Jokismović.

Na pitanje da li je bilo kritika evropskih predstavnika što za godinu dana nije otvoreno nijedno poglavlje, Joksimović je kazala da ''niko nikog nije kritikovao'', da je atmosfera bila dobra i da je najveći broj predstavnika EU imao reči hvale za Srbiju uz izraženo očekivanje da se reforme nastave i ubrzaju.

''Atmosfera je bila dobra i konstruktivna, nismo se vratili nezadovoljni, mislim da je dobro što su komesar Oliver Varheji i sve države članice konstatovali da po novoj metodologiji klaster 1 koji je deo vladavine prava i kriterijum za sve drugo, onda i mi imamo instrumente kako se meri naš napredak i jasniji su nam kriterijumi, što je veoma važno'', rekla je Joksimović.

Izrazila je žaljenje što Albanija i Severna Makedonija nisu otpočele pregovore ocenivši da je u interesu Srbije i regiona da te zemlje uđu u proces i počnu da ispunjavanju kriterijume kao i Srbija jer bi to, istakla je, doprinelo regionalnoj stabilnosti i boljim odnosima.

Komentarišući to što je hrvatski ministar spoljnih poslova zatražio od Srbije ''jasne odgovore o pitanju nestalih, procesuiranju ratnih zločina, priznavanju genocida u Srebrenici, Joksimović je navela da je čudi da je u Srbiji bilo ko iznenađen time ističhući da to nije ni prvi ni poslednji put i da oslikava probleme u našim bilateralnim odnosima koje ćemo morato da rešavamo u budućnosti.

''Svako neka vodi politiku kako smatra da treba, Srbija vodi odgovornu politiku i nema sumnje da je naša država osudila sve strašne ratne zločine, isporučila rezidulanom mehanizmu i tribunalu sve optužene za ratne zločine, neka se pitaju da li su svi to uradili, a imali su obavezu.

Joksimović je ocenila da je vreme za suočavanje sa budućnosti koja je, kaže, izazovna za sve u regionu i u Evropi i dodala da će postpandemijska kriza tražiti saradnju jer se, kaže, pokazalo se da niko ne može sam da prevaziđe probleme i izazove.

''Volela bih da više pričamo o tome kako možemo da sarađumemo. Neka sačine svoju listu zahteva, mi ćemo da vodimo politiku kako mislimo da treba i mislim da će to doneti rezultate'', rekla je ona.

Upitana da li Hrvatska ima kapacite da nas blokira na evropskom putu, Joksimović je kazala da u sadašnjoj fazi pregovora ne bi trebalo o tome govoriti i da Srbija treba da se fokusira na svoje reforme.

Bonus video:

01:44

Otišli smo da proverimo kako je građanima koji na plus 40 moraju da rade NAPOLJU, PRIZOR NAS JE IZNENADIO

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.