STIŽU USTAVNE PROMENE, REFERENDUM NA JESEN! Maja Popović: Glavni cilj izmena "isterivanje" politike u izboru sudija
Maja Popović, Foto: Ministarstvo pravde

šta će nam doneti promene u ustavu?

STIŽU USTAVNE PROMENE, REFERENDUM NA JESEN! Maja Popović: Glavni cilj izmena "isterivanje" politike u izboru sudija

Promene Ustava predstavljaju prvu i najznačajniju aktivnost u akcionom planu za pregovaračko poglavlje 23

Objavljeno:

Na ustavnim promenama se intenzivno radi i građani će se o njima već na jesen izjašnjavati na referendumu, rekla je danas ministarka pravde Maja Popović.

Podsetimo, Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da inicijativa za promenu Ustava nije tema koja se tiče samo evropskih integracija zemlje, već da predstavlja instrument za unapređenje temelja jedne uspešne i demokratske države.

Popovićeva je istakla da je glavni cilj izmena "isterivanje" politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tuzilaca i zamenika javnih tužilaca, čime će vladavina prava biti znatno unapređena.

"Predloženim promenama Ustava treba da bude isključeno učešće politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, što će omogućiti veću nezavisnost sudija i veću samostalnost javnih tužilaca. To će nesumnjivo doprineti jačanju vladavine prava i povećavati pravnu sigurnost u našoj zemlji, čime Srbija postaje privlačnija za strane investicije koje će dovesti do povećanja standarda naših građana", rekla je Popović za Kurir.

"Promene Ustava predstavljaju prvu i najznačajniju aktivnost u akcionom planu za pregovaračko poglavlje 23, od koje zavisi i ispunjenje brojnih drugih aktivnosti u okviru ovog pregovarackog poglavlja. Ukoliko do promena dođe to će svakako značiti jačanje vladavine prava i napredak Srbije u jednoj važnoj oblasti, a samim tim i bolje ocene u procesu pregovora za članstvo u EU", rekla je ministarka pravde.

Na pitanje da li će Srbija ponovo uputiti inicijativu da haški optuženici služe kazne u matičnim zemljama, pošto je to pitanje aktuelizovala presuda Ratku Mladiću, Popović kaže da će Srbija insistirati da svi njeni državljani kojisu osuđeni pred Haškim tribunalom kaznu zatvora služe u svojoj zemlji.

"U tim naporima imamo punu podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u svom izlaganju na poslednjoj sednici Saveta bezbednosti UN jasno i nedvosmisleno istakao da će Srbija nastaviti da se bori za poštovanje međunarodnog prava, da ozbiljno shvata svoju obavezu da sarađuje sa Tribunalom, ali i zabrinutost što se najviše osuđuju Srbi , dok za zločine nad Srbima gotovo da nije bilo osuđujućih presuda.", rekla je ministarka Popović.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.