MINISTARKA POPOVIĆ: Advokati se bune samo jer bi izmena Zakona dovela do smanjenja troškova građana!
Maja Popović, Foto: Ministarstvo pravde

važno

MINISTARKA POPOVIĆ: Advokati se bune samo jer bi izmena Zakona dovela do smanjenja troškova građana!

Komentarišući primedbe da bi se usvajanjem tog zakona sudovi bi bili pristupačni "samo bogatima", ministarka je kazala da je tu reč o "zameni teza"

Objavljeno:

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da Nacrt izmene Zakona o parničnom postupku vodi skraćivanju dužine trajanja postupka, a samim tim i smanjenju troškova koje gradjani moraju da plate.

"Pretpostavljam da to i jeste razlog nezadovoljstva advokata. Gradjani svoja prava ostvaruju kroz jednu tužbu, a ostale se podnose isključivo radi advokatskih troškova", rekla je ministarka za dnevni list Politika.

Na taj način, dodala je ona, dolazi do "enormnog bespotrebnog gomilanja sporova", pa se onemogućava sudjenje u razumnom roku u ostalim predmetima.

Komentarišući primedbe da bi se usvajanjem tog zakona sudovi bi bili pristupačni "samo bogatima", ministarka je kazala da je tu reč o "zameni teza".

"Izmene u pogledu sankcije za neplaćanje sudske takse odnose se samo na one stranke koje mogu da plate taj trošak, a ne na egzistencijalno ugrožene", kazala je ona.

Kako je Popović objasnila, taksa nastaje nakon prvog ročišta, a do tada se može podneti zahtev za omogućavanje plaćanja takse na rate, o čemu se sudu podnosi dokaz.

Te izmene će, ocenila je ona, doprineti "ravnomernoj opterećenosti sudova", odnosno, gradjani će moći u njihovim postupcima do pravosnažne odluke da dodju u isto vreme u svim sudovima.

"Sporovi u kojima gradjani tuže državu Srbiju sprovodiće se na teritoriji prebivališta tužioca, a ne samo u Beogradu, kako je trenutno slučaj", rekla je ministarka i dodala da na taj način gradjani neće morati da putuju i snose dodatne troškove.

Ministarstvo pravde objavilo je 19. maja Nacrt izmena Zakona o parničnom postupku i pozvalo zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi.

Grupa advokata je održala protest tražeći povlačenje iz javne rasprave nacrta novog Zakona o parničnom postupku i najavila nastavak protesta dok se to ne desi.

Bonus video:

00:46

ŠTA SA PROPALIM ODMORIMA? Advokat odgovorio na pitanje ko će putnicima REFUNDIRATI NOVAC!

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.