RAVNOMERNA OPTEREĆENOST SUDOVA CILJ JE IZMENE ZAKONA: Ministarka rešila dilemu, a onda usledilo pitanje!
Maja Popović, Foto: Ministarstvo pravde

objasnila je

RAVNOMERNA OPTEREĆENOST SUDOVA CILJ JE IZMENE ZAKONA: Ministarka rešila dilemu, a onda usledilo pitanje!

"Država je morala da reaguje na određeni način da spreči situaciju zagušenja sudova", rekla je Popović

Objavljeno: 08:32h

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da je cilj izmena Zakona o parničnom postupku o kome traje javna rasprava ravnomerna opterećenost sudova po Srbiji i da je ideja da sudije koje primaju istu platu budu ravnomerno opterećene.

Poslanica Srpske napredne stranke Jelena Žarić Kovačević pitala je ministarku kako ocenjuje zahteve dela advokature za povlačenje nacrta zakona iz javne rasprave koja je počela 19. maja, da li su rešenja usklađena sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda i da li slična rešenja postoje u uporednoj praksi.

Popović je kazala da su se pojavili navodi da je zakon (o parničnom postupku) pravljen samo za bogate i da siromašni neće moći da ostvare svoja prava, ističući da su u pitanju ''apsolutne neistine".

U praksi se, kaže, dešavalo da je sudija zatrpan sa po 2.000 do 3.000 predmeta tako da prvo sledeće ročište može da bude zakazano za godinu do dve.

"Država je morala da reaguje na određeni način da spreči situaciju zagušenja sudova", rekla je Popović.

Prema njenim rečima, cilj zakona jeste ravnomerna opterećenost sudova po Srbiji, a ideja je da sudije koje primaju istu platu budu ravnomerno opterećene.

Ona je dodala da će svakom građaninu biti omogućen pristup pravdi, navodeći da će svaki građanin koji nema sredstava biti oslobođen plaćanja sudske takse.

Dodala je i da postoji mogucnnost plaćanja sudske takse na rate.

Žarić Kovačević je ministarku državne uprave i lokalne samouprave Mariju Obradović pitala da prokomentariše medijske objave ''da je na nekom njenom imanju u Gakovu pronađena farma marihuane''.

Obradović je odbacila takve navode i ocenila da je reč o fabrikovanim aferama.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.