VUČIĆ: Uveren sam da Angelina Ajnhorst nije napisala non pejper o severu Kosova
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

STAV

VUČIĆ: Uveren sam da Angelina Ajnhorst nije napisala non pejper o severu Kosova

Beograd je za otvoreni dijalog sa Prištinom, a kompromis je jedino rešenje, rekao je predsednik Vučić

Objavljeno: 13:16h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne može da potvrdi da je autorka poslednjeg non pejpera izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove ( EEAS) za Evropu i Aziju, Angelina Ajnhorst, jer je uveren da to nije ona uradila.

Na pitanje novinara da li može da potvrdi da je Ajnhorst autorka poslednjeg non pejpera i ako jeste koja je težina tog nezvančnog dokumenta, Vučić je rekao: "Ne mogu to da potvrdim, jer mislim da nije. Ovo mi ne liči na Angelinu Ajnhorst i uveren sam da ona to nije uradila".

Mediji su ovih dana spekulisali ko bi mogao biti autor non koji je prištinska Koha plasirala kao nemačko francuski predlog kojim se kao finalno rešenje dijaloga Beograda i Prištine predviđa "međusobno priznaje suvereniteta i treitorijalnog integriteta", i široka autonomija za Srbije na KiM.

Beograd je za otvoreni dijalog sa Prištinom, a kompromis je jedino rešenje, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je to rekao upitan da komentariše izjavu Viole fon Kramon da poslednji non pejper predviđa uspešno rešavanje kosovskog pitanja.

"Dodatno sam se zabrinuo znajući njeno delo i razmišljanja. Mi smo otvoreni za dijalog, druga strana nije, ali valjda će se i to promeniti. Kompromisno resenje je moguće resenje, a ne da se traži od Srbije da prizna sopstveno poniženje", rekao je Vučić novinarima nakon otvaranjaj obilaznice oko Beograda.

Primetio je da je Fon Kramon važna, a da je on, kako je rekao, "jedan mali čovek sa Balkana".

Vučić je izjavio da Beograd pažljivo analizira "non pejper" o rešenju za KiM, ali da o detaljima ne može da govori, te istakao da ga plaši da je njegovo objavljivanje smišljena strategija nekih koji su po pitanju KiM bliži stavovima Prištine, nego Beograda.

Na pitanje do kakvih se zaključaka stiglo analizom "non pejpera", i šta je za Srbiju prihvatljivo, s obzirom na njegovu izjavu da su neki delovi bolji i prihvatljivi od Ahtisarijevog plana, Vučić je rekao da su delovi prihvatljiviji od Ahtisarijevog plana, ali da to ne žnači da je rešenje dobro.

"Komplikovano je sve to, ali ne bih sada o tome govorio, jer imam neke dodatne strahove koje ne bih da iznosim u javnost... Plašim se da je objavljivanje 'non pejpera' bila smišljena strategija u određenim krugovima koji su po pitanju KiM mnogo bliži stavovima Prištine, nego Beograda, u taktičkom smislu", rekao je Vučić.

On je dodao da nije od onih koji će da psuje i govori loše o idejama i dokumentima, dok to dobro ne prouči.

Beograd, kaže, sve to analizira, izvlači zaključke, i zato smo i pripremljeni.

"Moramo da budemo mirni, pametni, odgovorni i da se ne udaramo u prsa, već da zemlji obezbedimo mir, stabilnost za naš narod na KiM, da vidimo kako da čuvamo vitalne nacionalne interese", rekao je Vučić.

Dodao je da detalje analize ne može da iznosi u javnost, jer bi time otkrio deo naših karata i onoga što tek predstoji u dijalogu.

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će Srbija prvi kvartal i pored očekivanih procena o negativnom rastu, završiti u "plusu", što je kaže, preliminarna procena.

"Naše procene za prvi kvartal ispostavile su se, srećom, netačnim. Očekivali smo stopu rasta minus 1,3, kako bismo mogli da do kraja godine ostvarili rast od 6 odsto. Verujem da ćemo svakako biti u plusu, a ne u minusu, čak i za prvi kvartal", rekao je Vučić na svečanosti otvaranja obilaznice.

To, istakao je, daje Srbiji fantastičan elan i izvanrednu šansu za brzi napredak.

"Raste nam industrijska proizvodnja brže nego što smo očekivali, kao i sektor usluga, građevina isto ide brže od očekivanog. To su fantastične vesti za Srbiju i očekujem da ljudi to osete kroz poboljšanje životnog standarda", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je izjavio da se tokom prve runde međustranačkog dijaloga, bez posredovanja stranaca, razgovaralo arugementima, da će se razgovori nastaviti, te da je lično uveren u dobre rezultate.

"Mi smo juče razgovarali i sve što mogu da kažem da je bio civilizovan, odmeren dijalog, razgovarali smo argumentima. Nastavićemo dijalog i uveren sam da ćemo imati dobre rezultate", rekao je Vučić novinarima na obilaznici.

Prema njegovim rečima, dobri rezultati znače da se uspostave pravila i procedure koja će da važe za sve jednako, za one u vlasti i u opoziciji, da svi budu jednako zadovoljni i nezadovoljni.

"To je nešto najbolje, da možemo građane da pozovemo na slobodne izbore, a narod neka odluči", rekao je Vučić.

- Dok sam ja predsednik Srbija neće voditi politku uvođenja sankcija Kini i Rusiji, poručio je danas šef srpske države Aleksandar Vučić.

Na pitanje za komentar na navodnu najavu ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog o osnivanju Peterburškog informativnog centra, kao i da navodno iza toga stoji Jevgenij Rogozin, koji je na crnoj listi SAD, te pitanje da li će se Rogozin naći i na crnoj listi Srbije, rekao da ništa ne zna o osnivanju takve institucije.

- Što se tiče stavljanja na crne liste građana Rusije i Kine, Srbija u tome nije učetsvovala jer to svakako ne bi bio prijateljski gest prema našim prijateljima iz Rusije i Kine - kazao je on.

Vučić je rekao da je još malo vremena ostalo, pošto su, kako kaže, njegovi politički protivnici svakako pobednici na izborima u Beogradu, a da nisu daleko od toga da pobede na drugim izborima.

Onda mogu, kako je rekao, da vode politiku sankcija.

- Dok sam ja predsednik Srbija neće biti uvdojenja sankcija Kini i Rusiji. Ja to govorim na svakom mestu, jer samo iskrena i jasna politike može da bude politika koja vodi Srbiju u budućnost - ocenio je on.

Rekao je da ima dovoljno velika leđa da može da izdrži sve pritiske.

- Mi da ulazimo u sukobe sa Kinom i Rusiju nećemo sigurno - podvukao je on.

Ujedno se zahvalio građanima i graditeljima iz Azerbejdžana, istakavši da će Srbija nastaviti da gradi, radi i raste brže nego što smo se sami nadali, ali stabilno, i da raste brže nego što bi poneki želeli.

- Nećemo da se izvinjavamo za to. Politiku ćemo da vodimo sami, a ona će uvek biti u interesu Srbije i njenih građana - zaključio je Vučić.

Bonus video:

01:41

DA ANĐELA DIMITRIJEVIĆ PREŽIVI, PROHODA i NASTAVI DA ŽIVI SVOJ MLADI ŽIVOT!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.