U CENTRU BEOGRADA POSTOJI AUTOMAT KOJI VAM DAJE PARE! Otišla sam da vidim to čudo svojim očima (FOTO/VIDEO)
Foto: Emilija Jovanović

OVO JE FANTASTIČNO

U CENTRU BEOGRADA POSTOJI AUTOMAT KOJI VAM DAJE PARE! Otišla sam da vidim to čudo svojim očima (FOTO/VIDEO)

Kako bismo otkrili po kom principu funkcioniše ova korisna stvarčica ekipa Espresa otišla je do reciklomata

Objavljeno:

Pametna mašina za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada (plastičnih flaša, limenki, papirne i staklene ambalaže), postavljena je u Knez Mihailovoj ulici, kod restorana Ruski car.

Iako će zvučati neverovatno, upravo, ovaj reciklomat novčano nagrađuje ljude za reciklažu otpada koji nam svima zagađuje vazduh i utiče na naše zdravlje.

Tako u narednih tri meseca koliko traje akcija možete da na reciklomatima za ubačene limenke, tetrapak ili staklenu flašu dobijati po tri dinara, dok se za plastičnu flašu dobijate po pet dinara, a novac ćete moći da iskoristite za dopunu kredita ili bus plus kartice.

Reciklaža
foto: Emilija Jovanović

Kako bismo otkrili po kom principu funkcioniše ova korisna stvarčica ekipa Espresa otišla je do reciklomata.

Dok su znatiželjni prolaznici stajali pored reciklomata i posmatrali kako radi, mi smo ubacili flašu u otvor aparata i na ekranu pritisnuli "završi". Inače, sve vam je lepo objašnjeno i ceo postupak je ispisan, tako da je vrlo jednostavno i bukvalno svako može za nekoliko trenutaka da uradi jednu veliku stvar za našu životnu okolinu, a da pri tome bude nagrađen.

Kada ste pritisnuli "završi", izaći će vam opcija za dopunu kredita, a ukoliko ne želite da dopunite kredit zarađenim novcem od reciklaže, možete da pritisnete "dalje" na ekranu i pojaviće vam se opcija da novac prebacite na bus plus karticu, prislonite karticu i eto vama novca više za vožnju gradskim prevozom.

Reciklaža
foto: Emilija Jovanović

Podsetimo, u okviru akcije "Za naš lepši grad" u Beogradu će u naredne dve nedelje na različitim lokacijama biti postavljeno 25 reciklažnih mašina, reciklomata, a prvi je postavljen danas u centru grada.

"Ovo je naš doprinos promociji reciklaže i soritranja otpada. Ovo su prvi reciklomati u Beogradu gde građani mogu da ubace različite vrste ambalaže, a zavisno od toga koju ubace zarade između tri do pet dinara", rekao je ranije zamenik gradonačelnika Goran Vesić i zahvalio svima koji su učestvovali u akciji "Za naš lepši grad".

Reciklaža
foto: Emilija Jovanović

Reciklomat je osmislio i projektovao stručni tim iz kompanije Globaltel, a kako bi što veći broj građana bio motivisan da pravilno odlaže otpad, podrži reciklažu i koristi reciklomate, mašina je projektovana tako da vrednuje otpad.

Korisnik sam bira kako će da iskoristi prikupljeni iznos, a može da dopuni svoju karticu za javni prevoz, kredit ili novac uplati Fondu za mlade talente ili Fondaciji "Novak Djoković".

Reciklaža
foto: Emilija Jovanović

Dodatno, kompanija Globaltel uplaćuje svojim korisnicima deset dinara kredita po recikliranom komadu, bez obzira na tip ambalaže.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.