RESTORANI SE OTVARAJU 8. MAJA, ALI SAMO POD JEDNIM USLOVOM? Završena sednica Kriznog štaba
Završena sednica, Foto: Slobodan Miljević, Profimedia

VAŽNO

RESTORANI SE OTVARAJU 8. MAJA, ALI SAMO POD JEDNIM USLOVOM? Završena sednica Kriznog štaba

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila ranije danas da za predstojeće praznike "nema mnogo prostora" za popuštanje epidemioloških mera

Objavljeno: 17:24h

Na sednici Kriznog štaba analizirana je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji i eventualno novo ublažavanje mera za predstojeće praznike.

Očekuje se obraćanje članova Kriznog štaba.

Kurir saznaje da se restorani otvaraju od 8. maja ali pod uslovom da epidemiološka situacija ne bude pogoršana.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je nakon sednice rekao da je vakcinacija neophodna.

- Fokus će biti na vakcinaciji radno aktivnog stanovništva - rekao je Tiodorović i dodao da 15. maja kreće velika kampanja pozivanja mladih na vakcinaciju.

Za sada nismo spremni prema njegovim rečima za popuštanje mera.

- Čekamo da brojke budu daleko manje nego sada. Ako sve bude kako treba možda će restorani moći da rade od 8. maja i u zatvorenom delu - rekao je Tiodorović i ponovio da je za to potrebna vakcinacija u najširem smislu.

Tiodorović je rekao da je broj prvih pregleda i dalje na visokom nivou.

- Proizvodnja vakcine na Torlaku ide dobro - dodao je epidemiolog.

Tiodorović je potvrdi da se uveliko razmišlja o dozvoli za održavanje Egzita i drugih festivala tokom leta.

- Povlastice za vakcinisane treba da razmatramo zajedno sa Evropom. Ovo pitanje pored medicinskog zahteva i pravni pristup - rekao je Tiodorović i najavio da usaglašavanja o digitalnom sertifikatu tek slede.

Publika na utakmicama tema posle praznika

Tiodorović se osvrnuo i na najave prisustva publike na sportskim priredbama.

- Danas nije bilo reči o tome. Sačekajmo da prođu praznici. Posle praznika treba nam 14 dana da vidimo da li će doći do pogoršanja situacije.

Tiodorović je najavio i da od 15.maja počinje velika kampanja vakcinisanja mladih, kako bi imali mogućnost da posećuju festivale poput Egzita.

- Vakcinacija je odlucujući korak prema zaustavljanju bolesti", poručio je on.

Kako je rekao Krizni štab je imao zadatak da danas oceni i proceni epidemiološku situaciju pred praznike.

"Želimo svi zajedno da izbegnemo scenario koji imali za Sretenje, kada se desilo da smo imali lepo vreme i mnogo nepoštovanja mera, što je dovelo do porasta broja infekcije i povećanja hospitalizovanih“, rekao je on.

Tiodorović je istakao da se taj scenario može izbeći ako budemo disciplinovani i ponašamo se odgovorno.

-Iskoristimo lepo vreme za vreme praznika da udahnemo čistog zdravog vazduha, prošetamo se sa porodicom, i proslavimo praznik ali uz poštovanje mera, kako bi izašli iz praznika očuvani i zdravi, naglasio je on. Ukazao je da je preko 90 odsto pacijenata koji se danas nalaze u kovid bolnicama nevakcinisano.

- Ovaj podatak sam morao da istaknem jer je potpuno jasno iz svih podataka koje dobijamo iz kovid bolnica da stradaju i fatalno završavaju nevakcinisani. Ima onih koji obole a koji su primili jednu dozu, a čak i one sa dve doze“, objasnio je on.

Istakao je da nijedna vakcina ne štiti sto odsto, već je efikasna koliko je organizam lica koje prima vakcinu sposoban da odgovori i stvori antitela.

Oni koji imaju oštećen imunitet, koji imaju hronične bolesti, prema njegovim rečima, ne mogu odgovoriti uvek na najbolji način i zato se dešava da takve osobe stvore nedovoljan nivo titra antitela.

- Najveći broj onih koji su vakcinisani prošli su sa lakom kliničkom slikom iako su oboleli. Zato je poruka jasna, a to je da je vakcinacija neophodna“; rekao je Tiodorović. Najavio je da će u vakcinaciji sada biti stavljen fokus pre svega na vakcinaciju radno aktivnog stanovništva, pošto je starije stanovništvo zaštićeno vakcinom. Imamo slab odgovor radno aktivnog stanovništva. Moramo aktivno da se odnosimo prema velikim kolektivima, velikim sistemima, kazao je on.

- Vakcinacija je odlucujući korak prema zaustavljanju bolesti, podvukao je on.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.